Koningen, presidenten, een keizer en een miljoen burgers hebben in Londen afscheid genomen van koningin Elizabeth. In de Westminster Abbey werd er ingetogen gerouwd, maar vooral gedankt voor een dienstbaar leven van de op 96-jarige leeftijd overleden vorstin.
“Maar weinig leiders ontvangen zoveel blijken van liefde als we voor haar gezien hebben”, typeerde de aartsbisschop van Canterbury tien dagen van rouw. “Het verdriet dat er is – bij haar familie maar ook over de hele wereld – komt voort uit haar rijke leven en de liefdevolle dienstbaarheid die we nu moeten missen.”
De aartsbisschop zei dat liefdevolle dienstbaarheid zeldzaam is, en al helemaal onder machthebbers. “Maar zij worden herinnerd, lang nadat zij die zich vastklampten aan macht en privilege zijn vergeten.” De aartsbisschop bad ook om kracht voor de nabestaanden, die hun rouw “in de felste schijnwerpers” moeten zien te verwerken.
Tweede keer
De plechtigheden begonnen in alle vroegte in Westminster Hall, waar het publiek vijf dagen afscheid had kunnen nemen van de vorstin. Stipt om 06.30 uur (lokale tijd) passeerde de laatste rouwende de baar.

Het bleek een vrouw te zijn die al voor de tweede keer langskwam: gisteren om 17.15 uur sloot ze voor het eerst aan en toen ze om 01.15 uur aan de beurt was geweest, ging ze meteen weer.
“Ik moest gewoon nog een keer gaan”, zei Christina Heerey, lid van de Britse strijdkrachten. “Ik heb mijn trouw aan haar gezworen. Ik ben heel erg trots, als lid van de luchtmacht en als een van haar onderdanen.”

Enkele uren later begeleidde koning Charles te voet de baar van zijn moeder van het parlement naar de nabijgelegen Westminster Abbey, samen met zijn zoons, broers en zus. Het was voor het eerst sinds de begrafenis van George II in 1760 dat de kerk weer voor een koninklijke uitvaart werd gebruikt; andere vorsten kozen Windsor voor die plechtigheid.
De locatie was een van de vele persoonlijke accenten die Elizabeth had aangebracht in de ceremonie. De koningin had een speciale band met de kerk, waar ze in 1947 trouwde en zes jaar later werd gekroond. Het persoonlijke tintje bleek ook uit de muziekkeus, met gezangen uit haar eigen huwelijksdienst en uit de rouwdienst vorig jaar voor prins Philip.

Vlak voor het middaguur in Groot-Brittannië werd met de Last Post twee minuten nationale stilte aangekondigd, waarvoor zelfs het vliegverkeer op Heathrow een half uur werd stilgelegd. De kerk zette daarna God Save The King in.
