President Jair Bolsonaro heeft nog niet gereageerd op zijn verkiezingsnederlaag. De lichten in het presidentieel paleis in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia gingen uit zonder dat hij zijn verlies had toegegeven of zelfs maar commentaar had gegeven op de verkiezingsuitslag. Vóór de verkiezingen zei hij dat een verlies voor hem alleen door kiesfraude zou kunnen komen.
ADVERTENTIE |
Ook sommige aanhangers van Bolsonaro in de Braziliaanse hoofdstad weigerden de uitslag na bekendmaking te accepteren. Bolsonaro heeft eerder, zonder bewijs, aangegeven dat het Braziliaanse kiessysteem fraudegevoelig zou zijn. Ook suggereerde hij meermaals dat hij zich niet bij een verlies zou neerleggen.
Belemmering
Er waren zondag overigens zorgen dat kiezers in het arme noordoosten van het land, waar Lula’s steun het sterkst is, belemmerd werden te stemmen. De politie, die volgens critici op de hand is van Bolsonaro, zou er illegale wegversperringen hebben opgeworpen voor bussen die kiezers vervoerden. Volgens Alexandre de Moraes, het hoofd van het hoogste verkiezingstribunaal (TSE), was echter niemand verhinderd te stemmen en waren alle politieoperaties op de wegen stopgezet. “Het enige probleem voor de kiezers was dat ze vertraging hadden”, aldus Moraes. Hij kondigde onderzoek aan naar de politie-activiteiten op de verkiezingsdag.

Oud-president Luiz Inácio Lula da Silva behaalde gisteren 50,9 procent van de stemmen. Na zijn overwinning riep Lula in een toespraak op tot “vrede en eenheid” in het diep verdeelde Brazilië met 215 miljoen inwoners. Ook riep hij op tot internationale samenwerking met betrekking tot de bescherming van het Amazonewoud en stelde hij te zullen streven naar een eerlijke wereldhandel in plaats van handelsovereenkomsten die “ons land veroordelen een eeuwige exporteur van grondstoffen te zijn”, zei de gekozen president.
“Overal ter wereld zou de verliezende president al hebben gebeld om zijn nederlaag toe te geven”, zei Lula in zijn overwinningsspeech. “Hij heeft nog niet gebeld. Ik weet niet of hij zal bellen en zijn nederlaag zal toegeven.”
Voor Lula is zijn overwinning een spectaculaire comeback. De 77-jarige voormalige vakbondsman stond van 2003 tot 2010 al aan het hoofd van het grootste land van Latijns-Amerika en was erg populair in die tijd. Nadien werd hij echter in verband gebracht met een groot corruptieschandaal, waarvoor hij zelfs anderhalf jaar in de gevangenis heeft gezeten. In maart dit jaar heeft het Hooggerechtshof zijn veroordeling teruggedraaid, omdat de rechter bevooroordeeld zou zijn geweest. Die rechter, Sergio Moro, werd later minister van Justitie onder Bolsonaro.
Lula is de eerste democratisch gekozen president van Brazilië die een derde termijn mag uitzitten. Hij zal het wel moeilijk krijgen om een links beleid te voeren, aangezien Bolsonaro’s partij en diens bondgenoten het erg goed deden bij de parlementsverkiezingen, waardoor Brazilië momenteel een erg conservatief Congres heeft.
Felicitaties
De Amerikaanse president Joe Biden feliciteerde Lula zondagavond al snel met diens overwinning, in wat Biden “vrije, eerlijke en geloofwaardige” verkiezingen noemde. Hij voegde er nog aan toe dat hij ernaar uitkijkt “om de samenwerking tussen onze twee landen voort te zetten.”
Ook de Franse president Emmanuel Macron stuurde felicitaties uit. De verkiezing van Lula “opent een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van Brazilië”, klonk het. “Samen zullen we onze krachten bundelen om de vele gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan en de vriendschapsband tussen onze twee landen te vernieuwen”, zei hij.
Ook van president Vladimir Poetin kwamen er felicitaties. “Gelieve mijn oprechte gelukwensen te aanvaarden. De resultaten van de verkiezingen hebben uw grote politieke gezag bevestigd. Ik hoop dat wij door gezamenlijke inspanningen zullen zorgen voor de verdere ontwikkeling van een constructieve Russisch-Braziliaanse samenwerking op alle gebieden”, aldus Poetin in een bericht op Telegram. Rusland probeert al enkele jaren zijn betrekkingen met Latijns-Amerikaanse landen te verdiepen, met name met Brazilië, dat ook deel uitmaakt van de zogenaamde Brics-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika).