De herdenking van de moorden van 8 december 1982 heeft donderdag zoals elk jaar plaatsgevonden. Het is begonnen met een bloemenhulde bij Bastion Veere in Fort Zeelandia georganiseerd door de Stichting 8 december 1982. Het is de 22ste keer dat de bloemenhulde wordt gedaan in het fort.
ADVERTENTIE |
Onder de aanwezigen waren nabestaanden, vertegenwoordigers van de regering, leden van De Nationale Assemblee, diplomaten van de Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk en de vakbeweging.
Er is na 40 jaar eindelijk zicht op berechting en bestraffing van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de Decembermoorden. “Nu na 40 jaar gaan we ervan uit dat de berechting weer zal plaatsvinden en dat er daarna bestraffing zal plaatsvinden waardoor de Republiek Suriname een nieuw tijdperk kan intreden,” zegt de advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, in gesprek met Suriname Herald.
Op 16 december is er weer een zitting in het 8-decemberstrafproces en in het eerste kwartaal van 2023 verwacht Essed een afsluiting van de zaak in hoger beroep. “Alle mensen die veroordeeld worden moeten dan hun gevangenisstraf uitzitten,” zegt Essed.
Grootse ellende
Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), die belast is met de herdenkingsdienst van de Decembermoorden, zegt tegenover Suriname Herald dat dit gebeuren de grootste ellende is die Suriname kent. Goede geeft aan dat 15 mannen die opkwamen voor de democratie op brute wijze uit het leven zijn gerukt. “Ik denk dat deze dag ons er extra mee confronteert,” benadrukte Goede.
De OGV zal zich slechts in gerechtigheid berusten en had daarom voor de herdenking van dit jaar als thema gekozen: Na 40 jaar: “Berechting en Bestraffing”.
De voorzitter van de Stichting 8 december 1982, Sunil Oemrawsingh, vroeg tijdens de plechtigheid van de bloemenhulde om aandacht voor de positie van de slachtoffers en nabestaanden. “Slachtoffers zijn naar het geldend recht geen procespartij in het strafproces, hebben geen spreekrecht en zijn niet bevoegd zelfstandig bewijsmateriaal in te brengen. Dat moet anders”, gaf Oemrawsingh aan.
Hij zei verder dat na 40 jaar de nabestaanden onderweg zijn naar de halte van gerechtigheid. “Het moment dat onze dierbaren en de martelaren voor vrijheid, de welverdiende eeuwige rust mogen vinden. Deze vaak zware en beproevende periode hebben wij tot nu toe kunnen doorstaan mede door de bijzondere ondersteuning die wij van onze nationale en internationale samenleving hebben mogen ondervinden. Velen van u zijn er gedurende deze 40 jaar steeds bij geweest. Ook nu wij de laatste hordes nemen in het rechtsproces rekenen wij op uw aanwezigheid onderweg naar het eindoordeel. Moge gerechtigheid zegevieren en de rechtsstaat Suriname overwinnen”, benadrukt Oemrawsingh tijdens zijn toespraak in Fort Zeelandia.