Veel pompstations hebben vrijdagmiddag hun deuren gesloten. Bij zij die wel open waren, stonden er lange rijen. De voorzitter van de Surinaamse Servicestation Exploitantenbond (SSEB), Guno Castelen, benadrukt tegenover Suriname Herald, dat het geen actie van de SSEB betreft. Het gaat hier in het bijzonder om de servicestations die SOL-brandstof verkopen. “Het zijn de SOL-servicestations die staken. Zij hebben hun pompen gesloten voor het publiek.”
ADVERTENTIE |
Castelen zegt dat er een betalingsachterstand is vanuit de regering. Hij benadrukt dat de regering en SOL hierover uitleg moeten geven aan de samenleving. “Als SOL ze heeft gezegd om te staken, dan is het niet de voorzitter van de SSEB waar men moet komen aankloppen, want we hebben geen stakingsparool”, aldus de SSEB-voorman. Hij geeft aan dat de bond wel struikelt over de winstmarge, maar dat dit nu niet aan de orde is.
Vanwege de ontstane situatie krijg je een boos publiek, weet Castelen. De servicestationhouders hadden besloten de verkoop van diesel voort te zetten, en vervolgens uit voorzorgsmaatregel de pompen te sluiten. De actie is tevens bedoeld ter bescherming van hun personeel. Een pomphouder aan de Nieuw Weergevondenweg bevestigt tegenover Suriname Herald dat de sluiting verband houdt met achterstallige betalingen aan de oliemaatschappij. Het gaat om een enorm hoog bedrag. Aangezien er niet is betaald, is er geen benzine geleverd.
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft onlangs te kennen gegeven dat de staat de US$ 70 miljoen aan de oliemaatschappijen niet kan betalen. Volgens de bewindsman kan de regering brandstof niet blijven subsidiëren. Dit drukte te veel op de begroting. Het probleem met brandstofsubsidie is er een dat zich al geruime tijd voordoet. Het is volgens de bewindsman uiteindelijk de bedoeling dat subsidies op brandstof gestopt worden zodat de schuld niet hoger oploopt.
Minister Raghoebarsing zegt dat oliemaatschappijen om niet veel langer willen wachten op hun geld. De koersontwikkeling maakt de situatie ook niet makkelijker. Wat de consument dagelijks aan de pomp betaalt, is bij lange na niet genoeg om de verplichtingen jegens oliemaatschappijen na te komen. De bewindsman meent dat ook deze ondernemingen niet meer uitkomen met hetgeen dat zij dagelijks verdienen. De maatschappijen zijn genoodzaakt valuta tegen een hogere koers op te kopen om brandstof te kunnen betalen.