Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gisteren bij de behandeling van de Wet beperking slacht vrouwelijke runderen in De Nationale Assemblee aangegeven dat het ministerie werkt aan de groei en gezondmaking van de rundveestapel. Volgens Sewdien is de wet slechts één van de randvoorwaarden om de rundveestapel te laten groeien en gezond te maken.
De minister deelde mee dat volgens statistieken het aanbod van dieren voor slachting vanaf 2012 drastisch is afgenomen. Het aanbod ging van 10.407 runderen in 2012 naar 7483 in 2021. Naast de behandeling van de wet is het ministerie van LVV bezig met grasrasverbetering en het insemineren van runderen op de staatsboerderij. Ook zijn veehouders en vee transporteurs getraind in het verrichten van drachtigheidsonderzoek. Sewdien zei ook dat er met Brazilië, Chili en Argentinië een samenwerking is over runderteelt.
De staatsboerderij was opgericht met als doel een modelbedrijf te worden voor de sector. Echter heeft het bedrijf niet de gewenste resultaten kunnen leveren. Dit jaar is SRD 3 miljoen opgebracht op de begroting voor rehabilitatie van dit staatsbedrijf om dit weer tot modelbedrijf te maken. Het ministerie heeft een herregistratie van vee transporteurs op schema gevold door een keuring van het transportvoertuig. Sewdien staat achter het voorstel tot verbod voor het transport van hoogdrachtige dieren. Echter moet dit volgens hem meegenomen worden in de Wet dierenwelzijn. Drachtigheidsonderzoek kan gedaan worden door boeren, transporteurs, deskundigen van de slachthuizen en deskundigen van het ministerie van LVV.
Als gevolg van de beperking op de slachting van vrouwelijke runderen zal er een tekort op de markt ontstaan, maar dit wordt ingevuld met de import van slachtrijpe dieren voor rundvlees. Ook melkvee zal geïmporteerd worden. Er is reeds een openbare aanbesteding gehouden, maar nog geen overeenkomst getekend.
De Veterinaire Dienst is de instantie die zich bezighoudt met de importaanvragen voor runderen. Sewdien deelde mee dat elke Surinamer die voldoet aan de voorwaarden een aanvraag mag indienen. Ondanks de beperking bestaat er toch een mogelijkheid voor noodslachting van vrouwelijke runderen. Een dierenarts of veeteeltdeskundige zal bepalen als werkelijk overgegaan moet worden tot noodslachting. Indien bij het slachthuis blijkt dat het dier opzettelijk een letsel is toegebracht zal dit gerapporteerd worden aan het Openbaar Ministerie.
Bij de vorige vergadering is gevraagd waarom rundvlees zo duur is en of de regering wat kan doen aan de prijzen. Sewdien zei dat de overheid alleen de prijs van melk bepaalt, maar dat de prijs van rundvlees door vraag en aanbod wordt bepaald. De minister erkende dat er op vele vlakken deskundigheid ontbreekt bij het ministerie van LVV.
Op het voorstel om met rayonleiders te werken voor de machtiging om over te gaan tot noodslachting, zei de minister dat hoe meer mensen gemachtigd worden, hoe corruptiegevoeliger de zaak wordt. Hij stelde daarom voor om toestemming tot ontheffing centraal te beoordelen. Na de beantwoording van de minister waren er nog veel vragen over maatregelen om te komen tot groei en gezondmaking van de rundveestapel en hoe dit gerealiseerd zal worden. De minister zal op een ander moment antwoord geven op de gestelde vragen.