De Venezolaanse president NicolĂĄs Maduro zal zich kandidaat stellen voor een tweede herverkiezing om een nieuwe ambtstermijn van zes jaar veilig te stellen. De presidentsverkiezingen staan voor 28 juli gepland.
Maduro, een 61-jarige voormalige vakbondsleider, werd zaterdag door vicepresident Diosdado Cabello uitgeroepen tot kandidaat voor de Socialistische Partij en betrad het podium in een grote sportarena om supporters toe te spreken.
âEr is maar één uitkomst: de overwinning van het volk op 28 juliâ, zei Maduro, gekleed in een felrood jasje met ritssluiting. “Ze zijn er niet in geslaagd ons tegen te houden, en dat zullen ze ook niet kunnen.”

Uit recente peilingen blijkt dat 13,9 procent van de Venezolanen van plan is om op Maduro te stemmen, ver achter de 54,5 procent van oppositiekandidaat MarĂa Corina Machado.
Maar hoewel Machado in oktober de voorverkiezingen van de oppositie won, was het onduidelijk of ze op het stembiljet zou voorkomen nadat de hoogste rechtbank van het land een verbod had opgelegd dat haar verbiedt een openbaar ambt te bekleden.
Kandidaten hebben tot 25 maart de tijd om zich te registreren. Het is onduidelijk of de oppositie een vervanger zal aanwijzen voor Machado, die onder toenemende druk staat om een vervanger te kiezen.
De Verenigde Staten hebben eind 2023 de sancties tegen de Venezolaanse regering gedeeltelijk teruggedraaid vanwege een verkiezingsovereenkomst met de oppositie, maar aan de opkomende toenadering kwam een einde met de arrestaties van oppositiefiguren en de rechterlijke beslissing over Machado. De VS heeft beloofd de oliesancties vanaf medio april opnieuw in te voeren.
Bronnen bij de regeringspartij hebben Reuters verteld dat de ommekeer in het beleid van Maduro mogelijk te wijten is aan de afnemende populariteit bij zijn basis.
Venezuela heeft te kampen gehad met hyperinflatie en een ongekende economische ineenstorting sinds Maduro in 2013 aan de macht kwam, na de dood van zijn mentor, president Hugo ChĂĄvez.
Het land heeft met tussenpozen golven van protest gezien tegen de regerende partij en Maduro, vooral tussen 2014 en 2017, resulterend in tientallen arrestaties en moorden.
De belangrijkste oppositiepartijen boycotten de presidentsverkiezingen van 2018 en weigerden, samen met de VS en anderen, de overwinning van Maduro te erkennen.