De Peruviaanse president Dina Boluarte is urenlang verhoord in een vermeend schandaal dat bekendstaat als ‘Rolexgate’. Ze verklaarde dat de kostbare horlogecollectie, waaronder luxe uurwerken, geleend was van een vriend. Deze horloges, die ze bij haar aantreden niet had gemeld, zijn nu het middelpunt van een controverse waarin Boluarte wordt beschuldigd van illegale verrijking.
Tijdens het verhoor verklaarde Boluarte dat slechts één van de horloges, een Rolex, daadwerkelijk van haar was. De overige horloges waren haar in bruikleen gegeven door een vriend, in de hoop dat het dragen ervan een positief beeld van Peru zou uitstralen, zo beweerde ze.
Het Peruviaanse gerecht voerde een huiszoeking uit in de woning van Boluarte als onderdeel van een corruptieonderzoek, dat begon nadat gemeld werd dat de president sinds haar aantreden veertien verschillende luxe horloges had gedragen, terwijl haar inkomen dit niet rechtvaardigde. Enkele dagen na deze huiszoeking traden zes ministers uit haar kabinet af.
Na een verhoor dat meer dan vijf uur duurde, gaf Boluarte in een televisietoespraak toe dat het onverstandig was om de horloges te aanvaarden. Ze benadrukte echter dat de horloges inmiddels zijn teruggegeven aan de persoon die ze haar had geleend, de gouverneur van de regio Ayacucho. Ze noemde het lopende onderzoek tegen haar een “leugen” en een “rookgordijn”.
Hoewel de ‘Rolexgate’ Boluarte nog impopulairder heeft gemaakt onder de Peruanen, is de kans klein dat ze vanwege deze kwestie zal worden afgezet. Twee pogingen van de oppositie om haar af te zetten werden recentelijk verworpen in het Congres, waar Boluarte de steun heeft van een conservatieve meerderheid.
Dit is niet de eerste keer dat Boluarte in verband wordt gebracht met juridische problemen. Een jaar geleden werd ze al genoemd in een witwaszaak, samen met haar voorganger, Pedro Castillo, die draait om de financiering van de campagnes voor de presidentsverkiezingen van 2021.
De afgelopen vijf jaar hebben zes presidenten het roer in Peru overgenomen. Velen van hen zijn beschuldigd van corruptie of veroordeeld. Critici beweren dat ook deze regering een steeds autoritairder karakter aanneemt.