In Suriname wordt de schaarste aan medische voorraden voornamelijk veroorzaakt door financiële problemen. Dit verklaarde minister Amar Ramadhin afgelopen dinsdag tijdens de vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) waar de situatie in de gezondheidssector werd besproken. Volgens de bewindsman kan het verminderde verbruik van medicijnen worden bereikt door het verminderen van de ziektelast en preventie.
Echter, bij diagnoses die een farmaceutische interventie vereisen, moeten medicijnen voldoende beschikbaar zijn in de geneesmiddelenklapper. “De continue financieringstekorten waarmee onze zorg te kampen heeft, belemmeren de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg en medicijnen. Het tekort aan essentiële medicijnen heeft geleid tot een kritieke situatie in de gezondheidszorg”, stelde de minister.
Ramadhin heeft de belangrijkste oorzaken van het tekort uiteengezet en noemde als eerste het niet nakomen van betaalverplichtingen door afnemers. Ziekenhuizen zijn in de afgelopen periode hun financiële verplichtingen niet voldoende nagekomen, wat heeft geresulteerd in betalingsachterstanden en verstoringen in de levering van medicijnen. Daarnaast is er ook vertraging geweest bij de aankomst van containers.
De bewindsman zei ook dat het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) vaak beperkt financiële middelen ontvangt, wat een negatieve invloed heeft op de medicijnenvoorraad. De minister gaf ook aan dat de focus op vitale medicijnen voor ziekenhuiszorg leidt tot een tekort aan andere belangrijke geneesmiddelen. “Leveranciers eisen vaak vooruitbetaling, waardoor de financiële schuld van BGVS toeneemt.” Het ministerie heeft besloten het medicijntekort aan te pakken.
Het BGVS zal actie ondernemen om meer in te kopen bij fabrikanten van geneesmiddelen. In het kader hiervan worden in samenwerking met de nieuwe leverancier een aantal geneesmiddelen geregistreerd. De recente donatie van India heeft volgens de bewindsman verlichting gebracht in de tekorten van een aantal medicijnen.
Ramadhin is ook van mening dat het betaalbaar stellen van uitstaande schulden zal helpen. Daarnaast is er overleg tussen het BGVS en de ziekenhuizen om de voorwaarden in de overeenkomst na te leven, zodat het BGVS gegarandeerd is van inkomsten.
De minister gaf aan dat de aankoop van essentiële medicijnen voor ziekenhuizen prioriteit krijgt, zodat acute tekorten worden aangepakt. Ook zullen er acute betalingen worden gedaan voor cruciale medicijnen zoals insuline. De verwachting is dat deze acties invloed zullen hebben op de tekorten.