Thans is in behandeling bij De Nationale Assemblee (DNA), de ontwerpwet Aanbestedingswet 2023. Deze wet zou een Aanbestedingsautoriteit in het leven roepen. Nu willen de leden in DNA het afzwakken en er een Nationale Raad voor Aanbestedingen en Aanschaffingen van maken. Deze raad zou in tegenstelling tot het eerdere voorstel slechts een toezichthoudende taak over de aanbestedingen van de ministeries hebben. Terwijl nog steeds de Onderraad Aanbestedingen en Gunningen (ORAG) van de Raad van Ministers (RvM) de goedkeuring moet geven. Doordat klaarblijkelijk zowel coalitie als oppositie zich hierin kunnen vinden moet de conclusie getrokken worden dat wanneer het om faciliteren van corruptie gaat, ze allemaal op één lijn zijn.
Er worden drogreden aangehaald zoals: “de regering is de politiek verantwoordelijke voor het beleid en daarom moet de ORAG toch het besluit nemen”. Dit is zeer listig, omdat de regering nog altijd verantwoordelijk zal blijven voor elk overheidsproject, of dat conform haar beleid en begroting is, zij verkiest een aanbesteding te houden en deze toe te wijzen of niet. Vanuit het principe van goed bestuur, transparantie en anti-corruptie zou niet de regering de goedkeurende instantie dienen te zijn.
Wij hebben immers al gezien dat zodra het de regering is die moet goedkeuren, corruptie meteen om de hoek komt kijken. Eveneens zal noch een Autoriteit noch een Raad soelaas bieden als hun leden door de politiek worden benoemd. De Raad zou een mix dienen te zijn van vertegenwoordigers uit de verschillende groepen uit de samenleving zoals: de overheid, het bedrijfsleven en consumenten.
De partij DOE staat bij deze ook achter het principe van transparantie. Aanbestedingen moeten digitaal, transparant en met een aangepaste procedure. Elke aanbesteding en procedure met motivering van toe- en afwijzing, moet digitaal te volgen zijn en worden vastgelegd. Landen die staan achter goed bestuur, anti-corruptief beleid en duurzame ontwikkeling hebben een duurzame groei.
Een goed voorbeeld is Rwanda. Zij hebben in 1997 met de oprichting van een ‘National Tender Board’ een belangrijke stap hierin gezet. Andere goede voorbeelden betreffende de aanbesteding van overheidsprojecten zijn: Ghana met zijn Public Procurement Authority (PPA), de Verenigde Staten met hun Federal Acquisition Regulation (FAR). In de VS spelen ook andere agentschappen, waaronder het Government Accountability Office (GAO), een rol. Canada met zijn Office of Small and Medium Enterprises (OSME) opgericht als onderdeel van Public Services and Procurement Canada (PSPC) om kleine en middelgrote ondernemingen te helpen bij het navigeren door het overheidsaanbestedingsproces en om eerlijkheid en transparantie te waarborgen.
Trinidad en Tobago met zijn Public Procurement and Disposal of Public Property Act (PPDPPA), die de Procurement Regulation Division (PRD) omvat.
In deze rij mag zeker ook niet ontbreken Singapore welke bekend staat om zijn transparante en goed gereguleerde aanbestedingsproces. Het land maakt gebruik van een online platform genaamd GeBIZ (Government Electronic Business) om de transparantie en het voorkomen van corruptie bij overheidsopdrachten te waarborgen. Via GeBIZ kunnen bedrijven en individuen toegang krijgen tot informatie over lopende en toekomstige aanbestedingen.
Enkele manieren waarop GeBIZ bijdraagt aan de transparantie zijn:
1. Toegang tot informatie: alle overheidsopdrachten en aanbestedingen worden gepubliceerd op GeBIZ, waar geïnteresseerde partijen de details van elke aanbesteding kunnen bekijken, inclusief de specificaties, vereisten en deadlines.
2. Eerlijke concurrentie: het platform zorgt ervoor dat alle leveranciers gelijke toegang hebben tot informatie en dat ze op een eerlijke manier kunnen concurreren voor overheidsopdrachten.
3. Aanbestedingsresultaten: na het sluiten van een aanbesteding worden de resultaten ook op GeBIZ gepubliceerd. Dit omvat informatie over de winnende bieder en de prijzen, wat bijdraagt aan de transparantie en verantwoording.
4. E-procurement: GeBIZ faciliteert elektronische inkoop, waardoor het proces efficiënter en minder vatbaar voor fouten en misbruik is.
Al deze voorbeelden geven aan dat veel landen in de wereld instanties hebben die een cruciale rol spelen bij het beheren van overheidsopdrachten en het voorkomen van corruptie en wangedrag in het inkoopproces van de overheid welke makkelijk door ons ook overgenomen kan worden. Dit omdat ze weten dat corruptie vernietigend is voor de duurzame ontwikkeling van een samenleving. Tenzij? Gewoon tenzij, het de bedoeling is dat de corruptie moet blijven, en malafide sponsoren van politieke partijen gefaciliteerd dienen te worden.
Suriname heeft nieuwe en radicaal anti-corruptie en pro-duurzame ontwikkeling, regeringsleiders nodig. Leiders zoals bij DOE die de Anti-corruptiewet op tafel hebben gekregen of als eerste zonder verplichting hun gezinsvermogen bij de notaris hebben vastgelegd. Kijk niet naar zogenaamde grote partijen. Ze willen jou voor de zoveelste keer weer op een heel andere slimme manier pakken. DOE eindelijk eens wat nodig is! Kies voor jezelf en voor je kind en kindskinderen.
Voorzitter DOE
Steven Alfaisi