Recent is een heel belangrijke openbaring gedaan door de bekende en zeer kundige, goudeerlijke, immens bonafide, tien schone vingers dragende, diploma- en academische titeladviseur Hubert Rampersad, aan het licht gekomen in de collega online krant GFC Nieuws. Hieronder kunt u het artikel zelf lezen waarin Rampersad zelf aangeeft wat hij aan het regelen was.
Ik citeer uit het artikel. “Rampersad noemt enkele voorbeelden van personen die eredoctoraten hebben ontvangen, zoals Maurits Hassankhan van de AdeKUS en Modi en Ashwin Adhin van de Lovely Professional University in India.
Hij stelt dat president Santokhi eveneens een eredoctoraat verdient voor zijn dertigjarige inzet voor Suriname. Daarom stelde Rampersad in 2020 voor dat een topuniversiteit in India Santokhi een eredoctoraat zou toekennen, maar Santokhi besloot dit later uit te stellen.”
Waarom doet hij deze opmerkelijke openbaring nu pas en vooral waarom doet hij deze openbaring over de president van het land? Ik kan u vertellen dat het ging om een onbekende, zeker geen topuniversiteit uit de lijst hierboven, maar wederom een universiteit waar je je twijfels terecht bij mag hebben.
Kan iemand mij antwoord geven op de volgende vragen, wellicht dat u mee kunt denken:
1. Waarom heeft een politieman, Chan Santokhi, een eredoctoraat nodig om een verkiezing in te gaan?
2. En waarom speelde de bonafide, zeer gerespecteerde Rampersad, hier een rol bij?
Is het niet opmerkelijk dat men in Suriname en Surinamers, zelfs de president van het land, denkt dat een academische titel “langs de weg” geregeld kan worden? En op wie willen deze mensen indruk maken met hun titels, terwijl ze het verschil tussen debet en credit niet eens weten, laat staan over andere academisch noodzakelijke methodologieën en andere vaardigheden? En op wie denken deze mensen indruk te maken? Op het volk dat ze al 48 jaar voor de gek houden?
Je mag vinden wat je wil van de Surinaamse Michael Jackson die nu spoorloos is, en je mag denken wat je wil over zijn optelsom uitleg dat eindigde in ‘Tralalaa’. We kennen allemaal dat filmpje van Bouterse, maar een eredoctoraat van de universiteit van Cuba of Venezuela zou Bouterse verre van blijven om zichzelf niet belachelijk te maken.
Maar u ziet het, anderen denken met een academische titel meer gewicht in de politieke schalen te leggen. En zoals ik eerder beschreef, het is oneerlijk tegenover mensen met echte kennis en kunde, ook al hebben ze geen universiteit doorlopen, om dit soort omhooggevallen figuren met een minderwaardigheidscomplex te tolereren en weg te laten komen met dit soort volksverlakkerij. Nu zelfs de president van Suriname door Rampersad wordt genoemd. Zeer schandelijk en opmerkelijk naar mijn mening.
Opmerkelijk dat Hubert Rampersad als hoogwaardige academicus deze openbaring doet. Volgens deze zeer integere academicus zou Santokhi een eredoctoraat verdienen van een topuniversiteit. Over welke topuniversiteit bedoelt Rampersad? Erasmus? Leiden, Harvard? Princeton? Oxford? De Sorbonne? Bocconi? MIT? Berkeley? Meneer Rampersad, kunt u dit aangeven?
Want in een ander artikel bij collega online krant GFC Nieuws doet hij de volgende uitspraak over zichzelf: https://www.gfcnieuws.com/gerichte-leugencampagne-vanuit-nederland-probeert-mijn-reputatie-te-vernietigen-zegt-professor-rampersad/
“Waarom hij dit doet, is me niet duidelijk. Ik ben een open boek, heb niks te verbergen. Alles wat ik doe is legaal, aantoonbaar en verifieerbaar.”
Kijk hier: Rampersad zegt dat hij een open boek is. Nou, zeer integere top academicus Rampersad, een paar vragen aan u: Kunt u uw (academische) en menselijke integriteit aantonen, voortbordurend op de door u aangegeven “ik ben een open boek”? Kunt u aangeven wie uw studenten allemaal zijn? En kunt u ook alle scripties en proefschriften van uw studenten, zowel in het verleden als in het heden, publiekelijk toegankelijk maken? U weet als bonafide academicus dat openbaarheid van academisch materiaal en onderzoek van groot belang is voor de ontwikkeling van wetenschap en wetenschapsleer. Dus kom maar op, maak het openbaar, vertel ons!
En aub, wees compleet transparant zoals het in de academische wereld hoort, want ik heb app-berichten van u waarin u discutabele uitlatingen doet die ik van plan ben openbaar te maken als u niet doet wat u suggereert te zijn: “open boek”.
Hoge overheidsfunctionarissen met gekochte diploma’s: een tijdbom onder het onderwijssysteem in ontwikkelingslanden
En daarom een oproep aan minister Ori, doe er wat aan! Sta garant voor de student die wel hard studeert en leert en waar het land wat aan gaat hebben in de toekomst. In veel ontwikkelingslanden is het onderwijssysteem al kwetsbaar door een combinatie van onvoldoende middelen, slechte infrastructuur en beperkte toegang tot kwaliteitsonderwijs. In een sector die gebouwd zou moeten zijn op integriteit en meritocratie, worden deze uitdagingen echter verergerd door een ander alarmerend probleem: hoge overheidsfunctionarissen die hun diploma’s en academische titels hebben gekocht. Dit fenomeen legt als het ware een tijdbom onder het onderwijssysteem en bedreigt de socio-economische vooruitgang van deze landen.
De impact op de geloofwaardigheid van het onderwijs
Wanneer overheidsfunctionarissen – die een voorbeeldfunctie vervullen en vaak verantwoordelijk zijn voor het beleid en de hervormingen in het onderwijssysteem – de regels van het spel manipuleren door hun diploma’s te kopen, ondermijnen ze de geloofwaardigheid en de waarde van onderwijs. Dit leidt tot een algeheel gebrek aan vertrouwen in de educatieve instellingen en het afstudeerproces. Als de hoogste lagen van de overheid niet te vertrouwen zijn in hun academische kwalificaties, welk signaal geeft dit dan aan de jongeren en aanstaande professionals van een land?
Het bevorderen van corruptie en nepotisme
Het kopen van diploma’s door overheidsfunctionarissen bevordert een cultuur van corruptie en nepotisme. Wanneer onderwijs en professionalisme vervangen worden door financiële middelen en connecties, ontstaat er een systeem waarin macht en invloed belangrijker zijn dan bekwaamheid en hard werken. Dit leidt tot een vicieuze cirkel waarin de meest competente en getalenteerde individuen geen kans hebben om door te dringen tot machtsposities, omdat deze al ingenomen zijn door minder gekwalificeerde maar beter verbonden personen.
Verslechtering van de kwaliteit van het bestuur
Functionarissen met gekochte diploma’s brengen niet de benodigde kennis, kunde en integriteit mee naar hun functies. Dit leidt tot slecht geïnformeerd beleid en incompetente besluitvorming, wat op zijn beurt resulteert in inefficiënte en soms zelfs schadelijke overheidsprogramma’s en -praktijken. Ontwikkelingslanden hebben juist leiders nodig die goed opgeleid zijn en die verstandige, op feiten gebaseerde beslissingen kunnen nemen om de complexe problemen waarmee hun landen te kampen hebben effectief aan te pakken.
De moraal en de motivatie van echte studenten
Het besef dat diploma’s en titels te koop zijn, heeft ook een vernietigend effect op de moraal en de motivatie van studenten die wel hard werken voor hun academische prestaties. Het idee dat iemand simpelweg kan betalen voor wat zij met veel inspanning en toewijding proberen te bereiken, ontmoedigt deze studenten en kan leiden tot een afname in toewijding en studie-ethiek. Waarom zou men zijn best doen als het duidelijk is dat corruptie toch wel loont?
De rol van de internationale gemeenschap en hervormingen
De internationale gemeenschap heeft een cruciale rol te spelen in het adresseren van dit probleem. Donorlanden en internationale organisaties moeten toezien op de transparantie en eerlijkheid binnen de onderwijssystemen van ontwikkelingslanden. Het steunen van initiatieven die focussen op het bestrijden van corruptie in het onderwijs en het bevorderen van integriteit kan bijdragen aan het op lange termijn versterken van de educatieve infrastructuur.
Conclusie
Hoge overheidsfunctionarissen die hun diploma’s en academische titels geregeld krijgen of kopen, vormen een fundamentele bedreiging voor de onderwijssystemen in ontwikkelingslanden. Het corrumpeert niet alleen de waarde van onderwijs, maar creëert ook een cultuur van wantrouwen, inefficiëntie en ongelijkheid. Strikte maatregelen en hervormingen zijn noodzakelijk om de integriteit van het onderwijs te beschermen en te waarborgen dat toekomstige generaties kunnen vertrouwen op een systeem dat eerlijk en rechtvaardig is.
Uiteindelijk moet het besef doordringen dat alleen door het opruimen van dergelijke corruptiepraktijken en door in te zetten op eerlijke, op merites gebaseerde systemen, ontwikkelingslanden de duurzame vooruitgang en welvaart kunnen bereiken die ze zo nodig hebben.
Daarom is het tijd dat Ori op zijn eigen ministerie alvast begint met een onderzoek, welke academische titels kloppen en welke niet, voordat men die op briefpapier van de overheid mag laten komen te staan. Ook de andere ministeries kunnen dan het model van Ori overnemen om de boel te controleren.
Beste Surinamers, als ik het voor het zeggen had in Suriname, samen met u als integere burger van Suriname met kinderen die hard studeren met de hoop een eerlijke, oprechte burger te worden die een eerlijke baan invult, dan had ik bepaalde mensen die het systeem zitten te verknoeien en te corrumperen, die door hun daden het systeem verder vernietigen, de toegang tot het land ontzegd.
Alle apps zijn bewaard. Als iemand durft te liegen, dan wordt het leuk. Maak openbaar wat je weet, bonafide academicus Rampersad, en wees voorbereid dat de FBI binnenkort mogelijk voor je deur kan staan als je iets hebt gedaan wat niet mag. Dus ik geef iedereen een kans, trek je eigen onderbroek goed aan, bind het goed vast, want als je een fight wil aangaan met mij, terwijl je weet dat je “oh zo fout bent” en “on-ethisch tot met”, zorg ervoor dat je goed getraind bent in diverse aspecten van aanvallen en verdedigen, fysiek en mentaal, want ik ben niet je gemiddelde buurjongen of grappenmaker die bluft.
Beste mensen, er bestaan echt slechte mensen in deze wereld, die de wereld liever afbranden met hun vrouw en kinderen erin, ze zijn zo evil dat zelfs de duivel hen een eredoctoraat zou onthouden. Pas op voor deze mensen!
Ashwin Ramcharan