Vermoedens dat vijf grote bedrijven in Suriname een belastingkwijtschelding van ongeveer US$ 70 miljoen hebben ontvangen, zorgen voor grote verontwaardiging. Deze beschuldiging werd geuit door criticus Sibrano Pique tijdens een live-uitzending op D-TV Express.
Volgens Pique zou deze kwestie meerdere keren door de Raad van Commissarissen onder de aandacht van vicepresident Ronnie Brunswijk zijn gebracht. Brunswijk, die tevens voorzitter is van de Raad van Ministers is, zou echter hebben geweigerd om de kwestie op de agenda te plaatsen.
Toen deze pogingen strandden, werd het onderwerp naar verluidt naar de regeringsraad gebracht, waar de uiteindelijke beslissing zou zijn genomen om de kwijtschelding door te voeren. Pique uitte in de uitzending zijn ongenoegen over deze gang van zaken en richtte zijn kritiek specifiek op president Chan Santokhi en de minister van Financiƫn Stanley Raghoebarsing, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor deze beslissing.
De criticus is bijzonder verontwaardigd over het feit dat gewone burgers en kleinere bedrijven zwaar worden belast, terwijl grote bedrijven belastingvrijstellingen ontvangen. “Het is onbegrijpelijk dat deze bedrijven, die enorme winsten maken en producten aan de bevolking verkopen, kwijtschelding krijgen terwijl de prijzen in de winkels hoog blijven,” zei Pique boos. “Dit is een vorm van onrecht waar de gewone burger onder lijdt.”
Tot op heden heeft de regering-Santokhi niet gereageerd op de beschuldigingen van Pique. De kwestie werd vier dagen geleden voor het eerst aan het licht gebracht, maar officiƫle verklaringen blijven uit. Het blijft dus onduidelijk of de belastingkwijtschelding inderdaad heeft plaatsgevonden en onder welke voorwaarden dit eventueel is gebeurd.
De zaak roept belangrijke vragen op over de transparantie en rechtvaardigheid van het fiscale beleid in Suriname. Veel burgers zijn nu benieuwd naar het standpunt van de regering en eisen opheldering over deze mogelijke belastingvrijstellingen.