Tijdens een verkiezingscampagne in maart 2014 riep de Nederlandse politicus Geert Wilders op tot āminder, minder Marokkanenā. Hij werd geconfronteerd met juridische processen. Wilders werd enkele jaren geleden vrijgesproken van discriminatie, maar moet van het Openbaar Ministerie opnieuw verschijnen, omdat eisers in genoemde zaak een verzoek tot schadevergoeding hebben ingediend.
Volgens de verdedigers van Wilders moeten de debatten over āminder, minder Marokkanenā in de politieke arena worden gevoerd en niet in de rechtszaal. āTerecht, vind ik.ā
– In december 2015 had Donald Trump als presidentskandidaat een mededeling gedaan waarvan de titel luidt ‘Verklaring van Donald Trump over hoe moslimmigratie te voorkomen’. In die mededeling pleit hij voor een “totale en algehele stop op moslims die de VS binnenkomen” tot “de vertegenwoordigers van dit land kunnen uitmaken wat er aan de hand is.” Trump riep dus op tot ‘minder, minder moslims’.
Hebben de moslims in de Verenigde Staten Trump voor het gerecht gedaagd wegens discriminatie en racisme, of het oplopen van schade aan hun imago?
– Burgers van landen aangesloten bij de Caricom mogen (voor een bepaalde periode) visumvrij reizen binnen de Caricom-landen. HaĆÆtianen hebben een visum nodig, een maatregel die regelrecht indruist tegen het vrije personenverkeer. De Caricom-landen weren de HaĆÆtianen en zeggen als het ware ‘minder, minder HaĆÆtianen’.
Waarom legt de HaĆÆtiaanse regering deze zaak niet voor aan de Caribbean Court of Justice (CCJ) als zijnde discriminatie en racisme en schadelijk voor het land?
– In ƩƩn van de afleveringen van het programma ‘Op weg naar een beter Suriname’ op kanaal 7, zei de heer Marlon Rozenblad (ABOP) dat hij Suriname niet als een kolonie ziet, maar als een overzees gebiedsdeel van China, doelende op de massa-immigratie van Chinezen. (Zoals Frans-Guyana een overzees gebiedsdeel is van Frankrijk)
āAls morgen enkele mensen opstaan en scanderen āminder, minder Chinezenā, moeten ze daarvoor voor het gerecht worden gesleept wegens discriminatie en racisme? Come on, man!ā
Samenvatting: de uitspraak āminder, minder Marokkanenā heeft niet te maken met discriminatie en racisme, maar is een sterk signaal voor de overheid dat ze haar immigratiebeleid drastisch moet bijstellen. Dus ook geen poenale sanctie tegen ome Geert.
Ahmad Jhawnie, aka ‘Abu Achmed al-Bewaquf al-Surinami’