De Boeing 777 van vlucht MH17 is van buitenaf met hoge snelheid doorboord door een groot aantal projectielen. Waarschijnlijk heeft dit zo veel schade aan het toestel toegebracht dat het tijdens de vlucht in stukken is gebroken. Die conclusie trekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het eerste officiële rapport over de oorzaak van de vliegramp op 17 juli. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders en 6 Belgen, kwamen tijdens de vlucht van Malaysia Airlines om het leven. Er zaten ook Nederlanders van Surinaamse afkomst aan boord.
“Dat verklaart dan ook het abrupte einde van de gegevensregistratie op beide recorders, het gelijktijdige verlies van contact met de luchtverkeersleiding en het verdwijnen van het vliegtuig van de radar”, luidt het.
De Onderzoeksraad heeft inderdaad geen noodsignalen kunnen ontdekken vanuit het neergeschoten vliegtuig. De voicerecorder, de datarecorder van het vliegtuig en de gegevens van de luchtverkeersleiding wijzen er allemaal op dat vlucht MH17 normaal verliep en vervolgens abrupt eindigde.
Vlucht MH17 brak vermoedelijk in stukken nadat het door “een groot aantal objecten” van buitenaf was geraakt. In het rapport staat niet vermeld of de doorboringen (kunnen) zijn veroorzaakt door een raket. Wel staat er dat er aan de voorste rompsectie en de cockpit schade te zien is die te verwachten is wanneer een groot aantal voorwerpen met “hoge energie” het vliegtuig van buitenaf doorboort. Om preciezer vast te stellen wat de crash heeft veroorzaakt, moet verder onderzoek worden gedaan.
Wel is duidelijk dat er geen sprake is van technisch of menselijk falen. Het vliegtuig vloog op de afgesproken route en de afgesproken hoogte, de bemanning was in goede gezondheid en het vliegtuig vertoonde geen technische storingen. Ten tijde van de crash waren er nog drie andere verkeersvliegtuigen in de buurt. Twee vlogen net als MH17 in oostelijke richting, een derde in westelijke richting. Op het moment van de crash was het dichtstbijzijnde vliegtuig op 30 kilometer van het toestel van Malaysia Airlines.
Door de gevaarlijke situatie ter plaatse hebben de onderzoekers nog geen onderzoek op de plaats van de ramp kunnen doen. De crashsite ligt in het strijdgebied van Oekraïense troepen die vechten tegen Russisch gezinde separatisten. Toch heeft die beperking niet in de weg gestaan om de eerste conclusies over de ramp te kunnen trekken, stelt de OVV. De raad verwacht het eindrapport binnen een jaar na de crash te publiceren.
“Goed gedisciplineerd”
Gisteren hebben drie ooggetuigen onafhankelijk van elkaar tegenover het BBC-programma ‘Panorama’ verklaard dat Russen het Buk-luchtdoelraketsysteem hebben bediend waarmee het toestel uit de lucht is geschoten. Eén getuige zag de installatie rond het middaguur een dieplader afgehaald worden in Snezjnoje, ongeveer 16 kilometer van de plaats van de ramp. Het vliegtuig stortte ongeveer vier uur later neer.
Diegenen die de Buk uitlaadden, leken volgens de getuige op Russische militairen. “Goed gedisciplineerd, in tegenstelling tot de rebellen, en ze droegen niet het standaard Oekraïense camouflage-uniform waarin zowel regeringsmilitairen als de strijders van de rebellen zich vertonen.” Volgens hem hadden ze ook een Russisch accent. Een tweede getuige bevestigt dat. Bij een officier die de Buk begeleidde, had hij een Moskovitisch accent gehoord.
HLN
Bewerkt door: Redactie