Opiniepeilingen geven Republikeinen wind in de zeilen

De Amerikaanse president Barack Obama groet zijn aanhangers tijdens een verkiezingsrally in Michigan. Foto AFP
Print Friendly, PDF & Email

Enkele dagen voor de Congresverkiezingen in de VS, geven de grote opiniepeilers de Republikeinen goede kans om de Democraten hun meerderheid in de Senaat te ontnemen.

Volgens berekeningen van de kwaliteitskranten Washington Post en The New York Times bedraagt de kans op een meerderheidswissel in de Senaat tussen 70 en 95 procent.

De Grand Old Party zou voordeel halen uit een geringe opkomst, want de Republikeinse aanhang trekt traditioneel massaler naar de stembus dan de Democratische.

De partij van president Barack Obama heeft nu 53 van de 100 zetels in de Senaat, met daarbovenop twee onafhankelijken die meestal met de Democraten meestemmen. De Republikeinen hebben in de Senaat nu 45 zetels.

Volgens een peiling voor het NBC News en de krant Wall Street Journal wil landelijk 46 procent van de kiezers die zou gaan stemmen, een door de Republikeinen gecontroleerd Congres en 45 procent een door de Democraten gedomineerde volksvertegenwoordiging. Dezelfde marge blijkt in de staten met de meest bekampte Senaatszetels.

Belga

VANDAAG