Zwarte Piet op school niet discriminerend

Foto Bob Friedlander
Print Friendly, PDF & Email

Als het aan het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens ligt, mag de openbare Prof. Kohnstammschool in Utrecht de Sinterklaasviering dit jaar gewoon doen met Zwarte Piet in de klas. Dat is het oordeel in de procedure die een moeder met kinderen op de school had aangespannen. Zij wilde dat Zwarte Piet in woord en geluid werd verboden.

Volgens het College is dat in dit geval niet nodig. Wel moet goed naar de toekomst worden gekeken. “Een school discrimineert niet als zij Sinterklaas 2014 met Zwarte Piet viert. De school heeft genoeg gedaan om te zorgen voor een discriminatievrije onderwijsomgeving”, zo luidt de conclusie. “Voor het jaar erna kan het oordeel anders luiden, want Zwarte Piet heeft discriminerende aspecten.”

De moeder vindt dat in de hoofden van de kinderen het beeld wordt opgeroepen dat zwarte mensen dom, slordig en meer in het algemeen anders zijn.

Het College voor de Rechten van de Mens toetst alleen of er sprake is van overtreding van wetgeving over het gelijkheidsbeginsel. Sancties of boetes kan het College niet opleggen. In een eventuele rechtszaak moet het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens wel worden meegenomen.

Racistisch
Eerder liet het College weten Zwarte Piet als een racistisch onderdeel van het Sinterklaasfeest te zien. “Ook al is het niet racistisch bedoeld, het wordt wel als kwetsend ervaren.” Een verbod is niet de oplossing, liet het College ook weten.

De openbare prof. Kohnstammschool toonde goede wil door eind 2013 al de discussie over dit onderwerp te beginnen, zo luidt het oordeel. Zo kwam de medezeggenschapsraad, waarin ouders en docenten vertegenwoordigd zijn, bij elkaar. “De school heeft laten zien actie te ondernemen om te voldoen aan haar zorgplicht. Wel verwacht het college het komende jaar verdere actie van de school om ervoor te zorgen dat Zwarte Piet zoveel mogelijk wordt ontdaan van discriminerende aspecten.”

De Telegraaf
Bewerkt door: Redactie

VANDAAG