Het had alle ingrediënten voor een sprookjeshuwelijk: de Britse miljonair Shrien Dewani vroeg in mei 2010 de Zweedse 28-jarige Anni ten huwelijk, diezelfde maand vlogen ze naar Parijs voor hun verlovingsfeest en in november vierden de twee hun huwelijk tijdens een uitbundige ceremonie in Mumbai – olifanten en een reproductie van de Taj Mahal inbegrepen. Vervolgens vloog het kersverse echtpaar door naar Zuid-Afrika voor hun huwelijksreis. En daar ging het mis.
Het Britse koppel, beide toegewijde hindoes, werd tijdens een tour door Kaapstad door twee gewapende mannen staande gehouden toen ze in een taxi zaten. Dewani werd naar eigen zeggen vrijgelaten, Anni werd meegenomen door de kidnappers. Een dag later werd Anni dood aangetroffen op de achterbank van de taxi met een schotwond in haar nek.
Het onderzoek naar meneer Dewani begon vrijwel direct nadat hij weer in zijn woonplaats Bristol was. In december 2010 werd hij gearresteerd op verzoek van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Onderwerp van onderzoek: de relatie van de Dewani’s.
De 34-jarige Dewani heeft tot op heden ontkend betrokken te zijn bij de dood van zijn vrouw in november 2010, maar werd door de aanklagers beschuldigd van moord, samenzwering tot ontvoering en beroving met verzwarende omstandigheden.

Volgens de aanklagers had Dewani de moord op zijn vrouw van tevoren gepland, en wilde hij uit zijn relatie ontsnappen. Tijdens de rechtszaak onthulde de zakenman dat hij biseksueel is en meerdere affaires heeft gehad, zo zou hij voor hun huwelijk regelmatig een mannelijke prostituee met de bijnaam The German Master hebben bezocht, aldus The Guardian. In de clubs in Bristol die Dewani vaak bezoekt, is het een publiek geheim dat hij frequent homoseksuele relaties had.
De belangrijkste getuige in de zaak, taxichauffeur Zola Tongo, beweerde dat Dewani hem 15.000 rand (ruim 1000 euro) had betaald om twee mannen (Mziwamadoda Qwabe en Xolile Mngeni) Anni te laten vermoorden. Dit is echter nooit bewezen, en zonder dat bewijsmateriaal kon Dewani niet in verband gebracht worden met de moord.
De daders werden eerder al veroordeeld en hebben verklaringen afgelegd in ruil voor een kortere gevangenisstraf, maar die waren doorspekt met tegenstrijdigheden. Hoofdgetuige Tongo is inmiddels voor achttien jaar gevangenis veroordeeld.
Dewani verloor vorige maand een lange juridische strijd om in Groot-Brittannië te mogen blijven en werd gisteren op een vliegtuig naar Zuid-Afrika gezet. Hij beweerde dat hij niet in staat was om terecht te staan door depressie en een posttraumatische stressstoornis. Vandaag – vier jaar na de moord – kreeg Dewani in de rechtbank te horen dat hij is vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw.
De zaak riep in Groot-Brittannië veel vragen op. Uit onderzoek van The Guardian bleek dat twee van de betrokken Zuid-Afrikaanse mannen waren gemarteld door de politie. Daarnaast bleek uit de politiepapieren dat de rechercheurs wel heel snel in de belastende getuigenis van de taxichauffeur geloofden, namelijk binnen 36 uur na de moord.
De rechter in Kaapstad maakte vandaag duidelijk twijfels te hebben over de onschuld van de zakenman. Er was echter onvoldoende bewijs tegen Dewani om hem te veroordelen. Dewani vertrok direct na de uitspraak uit de rechtszaal, zonder de pers te woord te staan. Hij vliegt later vandaag terug naar Bristol.

De Volkskrant