Na een marathondebat van 13 uur heeft de Argentijnse senaat ingestemd met een deal over het terugbetalen van Amerikaanse schuldeisers. Daarmee lijkt er een eind te komen aan een conflict dat al 14 jaar duurt.
De schulden dateren uit 2001, toen Argentinië failliet ging. Met het grootste deel van de schuldeisers sprak Argentinië al af om slechts dertig procent van de totale schuld af te lossen. Maar twee Amerikaanse hedgefondsen vonden dat te weinig en bleven procederen om hun geld terug te krijgen.
Argentinië heeft zich altijd verzet tegen de schuldeisers. Die worden door sommigen gezien als aasgieren. Er werd zelfs wetgeving aangenomen die blokkeerde dat Argentinië de schulden kon afbetalen.
Wanbetaler
Maar het land kreeg er ook last van dat het conflict met de schuldeisers nog niet was opgelost. Het is voor Argentinië veel duurder om geld te lenen dan voor andere landen, omdat Argentinië nog steeds te boek staat als wanbetaler.
Om tegen normale tarieven te kunnen lenen, moest het land een akkoord sluiten met de schuldeisers. Vorige maand werd een deal gesloten waarbij Argentinië 4,3 miljard euro betaalt, zo’n 75 procent van de schuld die nog uitstaat.
Na een urenlange sessie waren er 54 voorstemmers tegen 16 tegenstemmers. “Een historische dag”, zei vice-president Gabriela Michetti. Volgens haar hingen de schulden de Argentijnen “als een zwaard van Damocles boven het hoofd”.
Volgende maand kan het land waarschijnlijk weer geld lenen op de internationale kapitaalmarkt. Buenos Aires wil ruim 11 miljard euro ophalen, dat onder meer gebruikt wordt om de Amerikaanse schuldeisers na 14 jaar ruzie terug te betalen.
NOS