Op de NAVO-top in Warschau is bekendgemaakt dat ambassadeurs van de NAVO volgende week naar Moskou gaan. Ze zullen daar het besluit toelichten om vier bataljons te sturen naar de Oost-Europese landen die zich bedreigd voelen door Rusland.
Secretaris-generaal Stoltenberg herhaalde in Warschau dat een aanval op een NAVO-lid beschouwd zal worden als een aanval op het gehele bondgenootschap. Hij zei dat de NAVO blijft streven naar een dialoog met Rusland en dat het bondgenootschap er niet op uit is de Russen te isoleren.
Rusland zegt op zijn beurt steeds dat het zich bedreigd voelt door de aanwezigheid van NAVO-troepen aan zijn grenzen.
Bataljons
De bataljons met elk ruim duizend militairen worden gelegerd in Polen, Estland, Letland en Litouwen.
Duitsland krijgt de leiding van het bataljon in Litouwen en levert daarvoor zo’n 500 man. Onder de Duitse leiding zullen daar 100 tot 150 Nederlandse militairen gelegerd worden.
Het bataljon in Polen komt onder Amerikaanse leiding te staan, de Britten krijgen de leiding in Estland en de Canadezen in Letland.
Internet
De 28 lidstaten van de NAVO hebben ook besloten zich beter uit te rusten tegen aanvallen via het internet. Naast land, lucht en zee is het internet nu bestempeld tot het vierde gebied voor militaire operaties.
De NAVO en de Europese Unie gaan op militair gebied intensiever samenwerken, zoals dat al gebeurt in de Egeïsche Zee om mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaan.
Raketschild
In Warschau is ook meegedeeld dat het raketschild van de NAVO om Europa te beschermen nu kan worden ingezet. Het bondgenootschap heeft het commando over dat systeem overgenomen van de Amerikanen. Het commandocentrum van het raketschild is gevestigd op de Duitse basis Ramstein.
De NAVO beklemtoont dat het schild niet tegen Rusland gericht is. Moskou heeft de stationering ervan altijd scherp bekritiseerd.
Het raketschild wordt ondersteund door vier schepen in het zuiden van Spanje en een radarstation in Turkije.
NOS