Ronald Reagan, George Bush Sr., Bill Clinton, George Bush Jr. en Barack Obama, professor Allan J. Lichtman heeft sinds 1984 de resultaten van alle presidentsverkiezingen correct voorspeld. Niet met nattevingerwerk, maar wel met een ingenieus systeem van 13 ‘sleutels’, gebaseerd op de geschiedenis van het presidentschap sinds Abraham Lincoln. Ook dit jaar duidt het systeem een winnaar aan: niet Hillary Clinton, maar wel Donald Trump neemt straks zijn intrek in het Witte Huis.

Allan J. Lichtman, geschiedenisprofessor aan de American University, dokterde een systeem uit om de presidentsverkiezingen te voorspellen. In zijn boek ‘Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016’ legt Lichtman uit hoe 13 ‘sleutels’ bepalen wie de verkiezingen zal winnen. Nog voor de FBI het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton heropende, was het voor Lichtman duidelijk: Trump wordt de nieuwe president.
Donald Trump en Hillary Clinton maken het elkaar niet zozeer moeilijk, maar gooien vooral hun eigen ruiten in. Trump kreeg de wind van voren door tal van verhalen over seksisme en ongewenste intimiteiten en het e-mailschandaal blijft Clinton maar achtervolgen. Toch verschilt er volgens Lichtman niets met de vorige verkiezingen: zijn systeem bepaalt de winnaar en dat is Donald Trump.
Het systeem
De 13 sleutels naar het Witte Huis zijn 13 waar/onwaar-beweringen. De 13 beweringen beoordelen de sterktes en de resultaten van de partij die momenteel de president aflevert, dat zijn nu de Democraten. Als een bewering ‘waar’ wordt bevonden, dan is dat in het voordeel van de Democraten. Een ‘onwaar’ statement is goed nieuws voor de Republikeinen.

Als er voor de Democratische kandidaat, Clinton dus, zes of meer beweringen onwaar zijn, dan verliest zij de verkiezingen. En momenteel staat Clinton op zes onwaarheden.
Heel nipt
Tot voor kort stond Clinton nog op 5 onwaarheden, maar de libertaire kandidaat Gary Johnson heeft roet in het eten gestrooid voor de Democraten. Johnson rondde in de peilingen de kaap van vijf procent, waardoor nu ook de vierde bewering fout wordt bevonden. En dat was nog vóór de recente ontwikkelingen in het e-mailschandaal.
Clinton heeft nog een dikke week de tijd om het tij nog te doen keren en één van de beweringen ‘waar’ te maken. Mocht Gary Johnson plots toch onder de vijf procent zakken, dan kan dat alsnog een kentering betekenen in het systeem van Lichtman, dat tot nu toe onfeilbaar is gebleken.
Trump als spelbreker
Trump heeft tijdens zijn campagne bewezen dat hij geen doorsnee kandidaat is. Hij veranderde de manier van campagnevoeren en creëerde ongeziene precedenten. Het is dus niet onmogelijk dat Trump het systeem van Lichtman als een kaartenhuisje in elkaar doet zakken. Maar voorlopig blijft het 13 sleutelssysteem intact. Op 8 november weten we of Lichtman gelijk krijgt.
De 13 beweringen
1. De regerende partij bezet na de midtermverkiezingen meer zetels in de Congress dan na de vorige midtermverkiezingen;
2. Er is geen concurrentie voor de nominatie binnen de partij van de zittende president;
3. De kandidaat van de zittende partij is de huidige president;
4. Er is geen significante derde onafhankelijke kandidaat;
5. De economie zit niet in een recessie tijdens de verkiezingscampagne;
6. De economische groei tijdens de ambtstermijn van de zittende president is gelijk aan of overstijgt de groei tijdens de vorige twee ambtstermijnen;
7. De zittende regering heeft grote veranderingen doorgevoerd in het nationale beleid;
8. Er is geen sociale onrust tijdens de ambtstermijn;
9. De zittende regering is niet bezoedeld door een groot schandaal;
10. De zittende regering heeft geen zware militaire verliezen geleden;
11. De zittende regering heeft een groot militair succes geboekt;
12. De kandidaat van de zittende partij is charismatisch of een nationale held;
13. De uitdager is niet charismatisch, noch een nationale held.
Washington Post, Metro UK
Bewerkt door: Redactie