Surinaamse Nederlands voelen zich minder thuis in Nederland. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport over maatschappelijke kwesties die een rol kunnen gaan spelen bij de Nederlandse parlementsverkiezingen in maart.
Volgens het SCP is het opvallend dat ook Surinaamse Nederlanders – “een groep waarvan de structurele positie relatief goed is” – zich minder thuis gaan voelen. Een gevoel van uitsluiting leidt er toe, zo stellen de auteurs van het rapport, dat groepen meer zich meer op zichzelf richten.
Uit het SCP-onderzoek blijkt ook dat veertig procent van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders zich niet meer thuis voelt in Nederland. Ze zijn de laatste jaren minder positief geworden over hun kansen en ervaren vaker discriminatie. Volgens het SCP is het geloof bij veel jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond een belangrijk onderdeel van hun identiteit. “De moslimidentiteit is een alternatief voor een identificatie met Nederland.”
Er is volgens het SCP ook een grote groep autochtone Nederlanders die onbehagen voelt en het idee heeft “dat Nederland zijn eigenheid verliest”. “De zorg richt zich op moslims, die geassocieerd worden met geweld en substantiële verschillen in waardeoriëntaties. Ook de discussie over Zwarte Piet wordt genoemd als voorbeeld van het verdwijnen van de Nederlandse cultuur.”