Op Sint-Maarten zijn plunderingen geweest. “Mensen liepen bewapend op straat met pistolen en machetes”, vertelt een ooggetuige. De plunderingen worden bevestigd door de Nederlandse luitenant-ter-zee Egbert Stoel op de Nederlandse omroep NPO Radio 1. Hij is betrokken bij de noodhulp. Vooral het gebrek aan communicatie maakt de situatie moeilijk.
Tot nu toe zijn er negen doden geteld: vier in het Franse deel van Sint-Maarten, drie in Puerto Rico, één op Anguilla en één op Barbuda. Naar schatting 1,2 miljoen mensen in het Caribisch gebied zijn al getroffen door de orkaan. Volgens de VN kunnen de komende dagen nog eens tot 37 miljoen mensen getroffen worden door Irma.
“Niemand heeft de leiding”, zegt de getuige op het eiland. “De lokale politie is totaal niet op straat. Er zijn nauwelijks geüniformeerde mensen buiten”. Gisteren zag de man wel “een paar mariniers in auto’s”. “Maar niemand weet wat ze moeten doen, omdat er nauwelijks contact is met Nederland”.
“Grimmige sfeer”
Het Rode Kruis noemde sfeer op het eiland bij BNR Nieuwsradio ‘grimmig’. “Er wordt geplunderd, mensen zijn wanhopig”, zei woordvoerster Merlijn Stoffels. “De winkels zijn leeg, voor de ramp begon hebben mensen zitten hamsteren. Nu zitten ze zonder eten”.
Volgens de getuige is het vliegveld op het Nederlandse deel van Sint-Maarten best begaanbaar, in tegenstelling tot eerdere berichten in de media. “In Nederland zeggen ze dat de landingsbaan waarschijnlijk niet werkt, maar die is min of meer vrij”, zegt hij. “We zagen er gisteren een auto op rijden”. Inmiddels is duidelijk dat de luchthaven inderdaad vermoedelijk vandaag nog open gaat. Militairen zijn begonnen met het schoonmaken van de start- en landingsbaan.
Ongeveer veertig marechaussees zijn op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba om de lokale agenten te helpen. Veel gebouwen op Sint-Maarten zijn beschadigd. Op Saba en Sint-Eustatius lijkt de schade mee te vallen. Een nieuwe orkaan, José, nadert de eilanden.
Belga