De lokale partijen zijn net als in 2014 de winnaars geworden van de gemeenteraadsverkiezingen. Nu 91 procent van de uitslagen binnen is, staan ze op 32,4 procent, tegen 27,3 procent in dezelfde gemeenten de vorige keer.
Ook in de tweede en derde stad van het land zijn lokale partijen de grootste geworden. In Rotterdam verliest Leefbaar Rotterdam 3 zetels, maar blijft met 11 zetels veruit de grootste partij. In Den Haag is de partij van ex-PVV’er de Mos met 9 zetels (een winst van 6) de grootste geworden.
Van de landelijke partijen wint GroenLinks duidelijk (8,6 procent tegen 5,1 procent in 2014), terwijl ook de VVD op winst staat (1,4 procentpunt meer dan in 2014). Het CDA verliest licht (0,5 procentpunt), terwijl de PvdA, D66 en de SP grotere verliezen lijden.
Het CDA werd de vorige keer de grootste landelijke partij, en is nu met de VVD verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Het CDA staat nu op 13,4 procent, de VVD op 13,2 procent.
D66 en ChristenUnie
D66 gaat in de gemeenten die geteld zijn van 11,9 procent naar 9,0 procent. De partij verliest vooral in de grote steden fors. In Amsterdam en Utrecht verliest D66 zijn positie van grootste partij aan GroenLinks, en ook in Den Haag is D66 niet langer de grootste.
Van de regeringspartijen doet behalve de VVD ook de ChristenUnie het goed. De partij staat op 4,0 procent, 0,1 procent meer als vier jaar geleden.
PVV
De PVV komt in een aantal gemeenten voor het eerst in de raad, maar lijkt het toch niet erg goed te doen. In de twee gemeenten waar de PVV de vorige keer al meedeed verliest de partij. In Den Haag gaat de PVV van 7 naar 2 zetels, in Almere van 9 naar 7 zetels.
In Enschede en Lelystad haalt de PVV drie zetels, in Rotterdam blijft de PVV steken op 2, net als in Utrecht. In Rucphen, waar de partij vorig jaar landelijk de grootste was, wordt de PVV met vier zetels de derde partij in de raad. De PVV deed in 30 gemeenten mee en staat nu op 66 zetels.
Klappen voor PvdA
De PvdA verliest voor de derde achtereenvolgende keer bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij was in 2006 met 23,4 procent van de stemmen nog veruit de grootste partij, en kreeg toen ook meer stemmen dan de lokale partijen. De vorige keer haalde de PvdA landelijk nog 10,3 procent. In de gemeenten waar de telling klaar is staat de partij nu op 7,4 procent (vorige keer 9,9 procent).
Lichtpuntje voor de PvdA is de uitslag in Almere, waar de partij van 5 naar 7 zetels gaat en na de VVD samen met de PVV de tweede partij in de raad wordt.
NOS