De twee Nederlandse verdachten die zaterdag in Engeland zijn aangehouden voor een enorme cokesmokkel, zijn twee ondernemers uit de regio Rotterdam. Maarten P. en Emile S. hadden voorheen allebei een zaak aan de Oudedijk in Rotterdam. P. was lange tijd voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging.
ADVERTENTIE |
Hij was juwelier, maar na hun scheiding een aantal jaar geleden deed hij die zaak over aan zijn vrouw. In de jaren daarvoor verscheen hij regelmatig in de media om zijn zorgen te uiten over het ondernemersklimaat in de straat in Kralingen. Zijn kompaan Emile S. had begin deze eeuw een uitzendbureau schuin boven de juwelierszaak. Dat uitzendbureau ging in 2001 failliet.
Gisteren werd bekend dat het duo voor de Britse zuidwestkust is betrapt met een zeiljacht vol cocaïne. Volgens de National Crime Agency (NCA), die zich bezighoudt met de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, gaat het om zo’n twee ton. De waarde van de lading coke, een van de grootste vangsten uit de Britse geschiedenis, loopt in de honderden miljoenen. Volgens Britse media gaat het om ongeveer 300 miljoen pond (335 miljoen euro).
Onschuldig
Zaterdag stonden de twee verdachten voor het eerst voor de Britse rechter. P. (59), die vorig jaar een huis in Schiedam kocht, gaf geen verklaring af. S. (44), die volgens een notarieel stuk uit 2016 in het Belgische Maria ter Heide woont en ook vastgoed bezit in Vlaardingen, zei onschuldig te zijn.
Volgens een voormalig buurman is de juwelier een zeer extravert type, die graag met dure spullen pronkt. “Hij vraagt veel aandacht, is nogal prominent aanwezig. Hij heeft veel met auto’s en motoren: Ducati’s, Ferrari’s, Porsches. In Nieuwerkerk aan den IJssel is ieder jaar een tocht met klassieke modellen, daar was hij altijd bij betrokken. Of hij ook iets met jachten had? Niet dat ik wist.”
S. werd een jaar geleden lid van vliegclub Seppe, in de buurt van Breda.
Groot aantal pakketten
Op foto’s van de in beslag genomen cocaïne is een groot aantal pakketten te zien ter grootte van een boek, omwikkeld met gekleurd verpakkingsmateriaal. Het zeiljacht voer in mei bij de Canarische eilanden en de Azoren, zo blijkt uit de vaargeschiedenis op marinetraffic.com.
De straffen voor drugssmokkel zijn in Engeland niet mals. In 2016 werd een aantal Noord-Hollanders dat drugs smokkelde in ambulance bijvoorbeeld tot gevangenisstraffen van maximaal 28 jaar veroordeeld.
AD