John McCain begraven in Annapolis

Het lichaam van John McCain wordt naar zijn laatste rustplaats gebracht op de begraafplaats in Annapolis. Foto: AFP

In de Amerikaanse staat Maryland is de Republikeinse senator John McCain acht dagen na zijn dood begraven. Hij is bijgezet op de begraafplaats van de US Naval Academy, de hoogste academie van de Amerikaanse marine en mariniers in Annapolis. McCain volgde daar eind jaren vijftig de officiersopleiding. Als eerbetoon vlogen vier F-18-gevechtsvliegtuigen in formatie over het terrein.

De begrafenis was na een kleine ceremonie met familie en vrienden. Zaterdag was er een grote herdenkingsdienst in de kathedraal van Washington met toespraken van onder anderen de oud-presidenten George W.Bush en Barack Obama.

Langs de route van de rouwstoet naar de academie in Annapolis stonden veel belangstellenden. McCain is begraven naast zijn klasgenoot en vriend, admiraal Chuck Larson. Die had voor zijn dood in 2014 voor hen en hun vrouwen vier plaatsen gereserveerd op de begraafplaats.

Verkiezingen
McCain was een gematigde Republikein. Hij was tientallen jaren een gezaghebbende senator, vooral op het gebied van de buitenlandse politiek en defensie. McCain verloor in 2008 als Republikeinse presidentskandidaat de verkiezingen van Barack Obama. Hij betreurde het later dat hij de rechtse Sarah Palin als running mate had gekozen en niet de gematigde Joe Liebermann.

In 2000 deed McCain ook een gooi naar het presidentschap, maar hij werd toen bij de Republikeinse voorverkiezingen verslagen door George Bush. McCain zat in de Amerikaanse politiek sinds 1982, toen hij in het Huis van Afgevaardigden kwam. In 1986 werd hij voor Arizona in de Senaat gekozen, waarna hij nog vijf keer werd herkozen.

Hij toonde zich de laatste jaren een fel tegenstander van zijn partijgenoot Donald Trump. In zijn laatste boek pleitte hij voor een terugkeer naar een beschaafde manier van politiek bedrijven.

Hersentumor
McCain was al geruime tijd ernstig ziek. Hij leed sinds een jaar aan een agressieve hersentumor. Vlak voor zijn dood maakte zijn familie bekend dat McCain ervoor gekozen had zich niet langer medisch te laten behandelen. Hij werd 81 jaar.

NOS

VANDAAG