Venezuela wil dat banken meer geld bij Centrale Bank parkeren in strijd tegen hyperinflatie

Enkele mensene lopen langs het gebouw van de Banco Central de Venezuela
Print Friendly, PDF & Email

Venezuela gaat van banken eisen dat ze 100 procent van hun wettelijke minimale reserves stallen bij de Centrale Bank, Banco Central de Venezuela. Op die manier wil het land de hyperinflatie te lijf gaan, meldt persbureau Bloomberg maandag. Waarschijnlijk wordt de maatregel in de komende dagen gepubliceerd in het staatsblad.

Analisten vrezen dat door de eis de liquiditeit van de banken te sterk afneemt. Daardoor zouden de banken verstarren: die kunnen geen geld meer uitlenen en daardoor ook niet meer verdienen. Volgens Calixto Ortega, president van de Venezolaanse Centrale Bank, is de maatregel echter nodig om inflatie te bestrijden en prijzen te laten stabiliseren. Op dit moment moeten banken al 30 procent van hun wettelijke minimale reserves bij de Centrale Bank stallen.

Eerder liet president Nicolás Maduro de nationale munt bolivar al stevig devalueren. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) raamt de inflatie in Venezuela op 1.000.000 procent.

FD/Bloomberg
Bewerkt door: Redactie

VANDAAG