India trotseert Amerikaanse dreigementen en koopt Russisch raketsysteem

President Poetin en president Modi. Foto: EPA

India en Rusland hebben een akkoord getekend voor de levering door Rusland van S-400-luchtafweersystemen. Daarmee is 4,3 miljard euro gemoeid.

Met het akkoord trotseert India waarschuwingen van de Verenigde Staten. Dat land dreigt zakendoen met de Russische defensie- en inlichtingenindustrie te straffen met sancties. Die zijn bedoeld om Rusland te straffen voor de annexatie van de Krim in 2014 en inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

India heeft de VS om vrijwaring van sancties gevraagd. Of het die krijgt is niet bekend. De Amerikaanse ambassade in New Delhi wilde de vraag niet beantwoorden, maar zei dat sancties niet bedoeld zijn om de “militaire mogelijkheden van bondgenoten of partners schade toe te brengen”.

De VS kondigde vorige maand wel sancties af tegen het Chinese leger voor de aankoop van S-400-raketten en tien SU-35-straaljagers.

De overeenkomst werd gesloten tijdens een bezoek van president Poetin aan India. Tijdens een persconferentie van Poetin en premier Modi werd er niet over gesproken. In een 11 pagina’s lange verklaring werd wel gezegd dat beide partijen blij zijn met het sluiten van de overeenkomst.

India en de Sovjet-Unie waren tijdens de Koude Oorlog bondgenoten, de VS steunde India’s aartsvijand Pakistan. Volgens het Indiase ministerie van Defensie is tegenwoordig 70 procent van het Indiase defensiemateriaal afkomstig uit Rusland.

India doet ook zaken met de Amerikaanse defensie-industrie. Sinds 2008 werd in de VS voor 13 miljard euro aan vliegtuigen, helikopters en raketten ingekocht.

NOS

VANDAAG