Arrestaties ’ndrangheta in vijf landen

Een Duits arrestatieteam woensdagochtend in een Italiaanse ijswinkel in Duisburg. Foto: DPA
Print Friendly, PDF & Email

In Nederland, België, Italië, Duitsland en Suriname zijn woensdag negentig mensen opgepakt in een actie tegen de Italiaanse maffia. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn woensdagochtend doorzoekingen gedaan en arrestaties verricht als onderdeel van een grote internationaal gecoördineerde actie tegen de ’ndrangheta, de maffia uit de Italiaanse regio Calabrië.

Er waren ook acties in Italië, Duitsland, België en Suriname, onder de naam Operatie Pollino, vernoemd naar een gebergte en een nationaal park in Calabrië. In totaal zijn negentig mensen aangehouden.

Vijf van die aanhoudingen werden in Nederland gedaan, bij huiszoekingen in acht gemeenten: Den Haag, Zoetermeer, Amsterdam, Amstelveen, Velsen, Rotterdam, Tegelen en Sittard. In Duitsland is ook een Nederlandse verdachte aangehouden. Bij de gehele actie zijn onder meer drie miljoen euro in contanten, 140 kilo xtc-pillen en drie- tot vierduizend kilo cocaïne in beslag genomen.

De Nederlandse hoofdofficier Fred Westerbeke maakte de resultaten van de actie woensdagmiddag bekend op een persconferentie in het hoofdkantoor van Eurojust in Den Haag.

Vertegenwoordigers van de vier EU-landen waar invallen zijn gedaan waren daarbij aanwezig.

Het onderzoek dat tot de aanhoudingen leidde kwam in 2014 op gang, toen de Nederlandse FIOD ontdekte dat twee Italiaanse restaurants in Horst en Venray dienden als ontmoetingsplaatsen voor maffiosi. Gaandeweg werden verbanden met het buitenland ontdekt. Italiaanse restaurants, ijssalons en hotels werden daar gebruikt als witwaslocaties. In Duitsland werden meer dan honderd plekken tegelijkertijd doorzocht, vooral in Beieren en Noordrijn-Westfalen.

Vijfduizend leden
De ’ndrangheta is veruit het machtigste Italiaanse syndicaat en had volgens schattingen in 2011 vijfduizend leden. De Calabriërs hebben dependances in Australië en Zuid-Amerika en zijn wereldwijd actief. De organisatie is een spil in de distributie van cocaïne in Europa. Vorige maand werden bij invallen in verschillende Italiaanse steden nog 68 leden gearresteerd.

’Ndrangheta-leider Santo Vottari werd vorig jaar opgepakt in Calabrië. Hij was toen één van Europa’s meestgezochte criminelen en wordt gezien als medeplichtige bij een moordaanslag in Duisburg, elf jaar terug. Daar werden in een pizzeria zes Italianen doodgeschoten.

Dinsdag werden 46 leden van de Cosa Nostra, de overkoepelende organisatie van Siciliaanse maffiafamilies, opgepakt. Onder hen kopstuk Settimo Mineo (80).

NRC

VANDAAG