Oud-president Peru pleegt zelfmoord bij arrestatie

Oud-president Alan García van Peru. Foto: EPA
Print Friendly, PDF & Email

Voormalig president van Peru Alan García is overleden. Hij deed vandaag een zelfmoordpoging toen agenten hem wilden aanhouden voor omkoping. De 69-jarige oud-president schoot zichzelf door het hoofd in zijn huis in Lima. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is bezweken aan zijn verwondingen.

García was verdachte in een omvangrijke corruptiezaak. Hij was president van 1985 tot 1990 en van 2006 tot 2011. Tijdens zijn laatste termijn zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping rond de aanleg van een metrolijn in Lima. Hij zou 100.000 dollar smeergeld hebben aangenomen van het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht.

Dat bedrijf kocht jarenlang politici om in Latijns-Amerika en Afrika, in ruil voor lucratieve bouwprojecten. De zaak kwam aan het licht in het kader van ‘Operatie Wasstraat’, het mega-onderzoek naar corruptie in Brazilië.

Vanwege de beschuldigingen besloot de rechter in november dat de oud-president zijn paspoort moest inleveren. Garciá vluchtte daarna naar de Uruguayaanse ambassade in Lima. Hij vroeg om asiel, maar dat werd geweigerd.

Alle oud-presidenten verdacht
Odebrecht sloot dit jaar een akkoord met justitie in Peru. Veel oud-ministers en politiek medewerkers worden beschuldigd van corruptie. En alle Peruaanse oud-presidenten sinds 2001 zouden smeergeld hebben aangenomen van het bedrijf. Oud-president Alajeandro Toledo is naar de VS gevlucht. Vorige week bracht hij een nacht in de cel door wegens openbare dronkenschap. Peru heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Ook Ollanta Humala, de opvolger van Garcia, is in het vizier van justitie. Hij zat al even vast en de kans is groot dat hij binnenkort weer achter de tralies verdwijnt. Humala’s opvolger, Pedro Pablo Kuczynski, trad vorig jaar af wegens beschuldigingen van corruptie. Hij zat sinds vorige week in preventieve hechtenis. Gisteren werd hij overgebracht naar het ziekenhuis, vanwege hartklachten.

NOS

VANDAAG