Man die Braziliaanse president neerstak naar psychiatrische inrichting

De dader werd na het neersteken van Bolsonaro door omstanders overmand en in elkaar geslagen. Foto: EPA
Print Friendly, PDF & Email

De man die vorig jaar in Brazilië presidentskandidaat Bolsonaro neerstak, wordt voor onbepaalde tijd in een penitentiaire psychiatrische inrichting opgenomen. "Hij blijft daar tot medische experts bewezen hebben dat hij niet langer gevaarlijk is", zei de rechter. Hij krijgt geen gevangenisstraf omdat hij ontoerekeningsvatbaar is.

Bolsonaro gaat in hoger beroep. Hij is ervan overtuigd dat een politieke tegenstander de dader opdracht heeft gegeven om hem te vermoorden. "Als hij nu zegt wie hem betaald heeft, heeft dat geen juridische betekenis omdat hij gek is verklaard."

Bolsonaro direct nadat hij is neergestoken. Foto: AFP

De 41-jarige dader stak Bolsonaro in september vorig jaar bij een campagnebijeenkomst neer. Bolsonaro werd met ernstige verwondingen opgenomen in een ziekenhuis. Na drie weken was hij voldoende hersteld om het ziekenhuis te verlaten. Eind oktober won hij de verkiezingen.

De dader zei in een video dat God hem had opgedragen om Bolsonaro neer te steken. Van 2007 tot 2014 was hij lid van de linkse PSOL-partij. Volgens zijn familie had hij psychische problemen en was hij erg religieus. Volgens de rechtbank had hij ook plannen om de toenmalige president Temer te vermoorden.

NOS

VANDAAG