Trump zou toch FBI inlichten bij verkiezingshulp uit buitenland

President Trump in de tuin van het Witte Huis. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

President Trump zou toch de FBI of de minister van Justitie inlichten als een vreemde mogendheid hem belastende informatie over zijn politieke tegenstanders aanbiedt. Wel blijft hij erbij dat hij de documenten eerst zou bekijken.

"Natuurlijk moet je ernaar kijken," zei hij in een interview met Fox News. "Maar uiteraard moet je het ook melden. Dit kan je niet laten gebeuren met ons land en iedereen begrijpt dat."

De Amerikaanse president komt daarmee terug van uitspraken die hij eerder deze week deed. In een interview met ABC News zei hij dat FBI-directeur Wray ongelijk had toen die zei dat Trumps zoon de federale politie had moeten bellen toen hij een Russisch aanbod kreeg. "Daar zit de FBI-directeur fout. Zo gaat het niet in het leven," zei de president daarover in het ABC-interview.

Volgens Trump vielen deze praktijken onder het gebruikelijke onderzoek naar politieke tegenstanders. "Er is niets mis met luisteren," zei hij. Hij gaf aan dat hij misschien wel naar de FBI zou stappen als hij dacht dat er iets niet in de haak was.

De president kreeg meteen veel kritiek over zich heen, voornamelijk van de Democratische presidentskandidaten. "Weer verwelkomt president Trump buitenlandse bemoeienis met onze verkiezingen," zei Joe Biden, koploper bij de Democraten. "Dit is geen politiek, dit is een bedreiging voor onze nationale veiligheid."

NOS

VANDAAG