Mensenrechtencommissaris VN brengt officieel bezoek aan Venezuela

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

De Chileense oud-president en VN-mensenrechtencommissaris, Michelle Bachelet, brengt volgende week een officieel bezoek aan Venezuela. Ze zal daar afzonderlijke gesprekken voeren met onder meer president Nicolás Maduro en oppositieleider Juan Guaidó. Dat meldt haar kantoor vrijdag.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bezoekt Venezuela van 19 tot en met 21 juni op uitnodiging van de regering. Bachelet zal ook spreken met overheidsfunctionarissen, het hoofd van het Hooggerechtshof en de procureur-generaal. Daarnaast heeft ze onder meer ontmoetingen met "slachtoffers van mensenrechtenschendingen en hun families".

In de economische en politieke crisis waar Venezuela mee kampt, kwam het dit jaar al meerdere malen tot gewelddadige confrontaties. Eind februari veroordeelden de Verenigde Naties de acties van de veiligheidsdiensten en burgermilities bij confrontaties aan de grens. Bachelet sprak toen over "buitensporig geweld tegen ongewapende demonstranten en gewone burgers".

Oppositieleider Guaidó wordt door ruim vijftig landen, waaronder de VS en Nederland, erkend als de leider van Venezuela. Eind april poogde hij vergeefs het leger achter zich te krijgen. Maduro ziet zichzelf als rechtmatige regeringsleider en probeert al maanden te voorkomen dat hij wordt afgezet.

Enkele dagen na het bezoek van Bachelet begint de VN-mensenrechtenraad aan een sessie van drie weken. Volgens persbureau Reuters is de verwachting dat westerse staten daar de regering van Maduro zullen bekritiseren om het vermeende gebruik van buitensporig geweld en het wanbeheer dat geleid heeft tot chronische voedsel- en medicijntekorten.

NRC

VANDAAG