Nederland wil contante betalingen boven 3000 euro verbieden

Biljetten van 500 euro. Foto: Reuters

Contante betalingen boven de 3000 euro worden verboden. Ook gaat Nederland in Europa pleiten voor het afschaffen van het biljet van 500 euro. Met deze maatregelen wil Nederland witwassen door criminelen aanpakken, meldt de NOS.

Jaarlijkse wordt in Nederland naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Nu geldt voor contante transacties boven 10.000 euro een meldplicht, straks wordt dat een verbod op transacties boven de 3000 euro. “Winkeliers mogen het bedrag dan gewoon niet meer accepteren”, zegt de Nederlandse minister van Financiën, Hoekstra. “We hebben samen met de politie gekeken of dit te handhaven is en de politie is tevreden over deze ingreep. Het helpt echt bij de aanpak van georganiseerde misdaad en witwassen.”

Voor een verbod op het biljet van 500 euro heeft Nederland de steun van andere Europese landen nodig. “Je ziet nu al dat het biljet niet meer wordt uitgegeven. Maar we kunnen ook afspreken dat je er niet meer mee mag betalen, omdat je ziet dat deze biljetten vaak in verkeerde handen zijn.”

Volgens Hoekstra doet vooral de georganiseerde misdaad veel betalingen met biljetten van 500 euro. “Als je een contante betaling van 100.000 euro doet, doe je die het liefste met grote biljetten. Als iemand veel van zulke betalingen doet is dat vaak een indicatie van witwassen, ziet de politie. Daarom willen we die biljetten eruit hebben.”

Ook voor banken verandert er het nodige. Ze moeten zelf als ‘poortwachter’ hun financiële systemen, capaciteit en technologie op orde brengen. Daarnaast moeten banken informatie die ze hebben met elkaar kunnen delen.

“Als een bank een heleboel indicaties heeft van fout gedrag en witwassen, zoals contante stortingen of geldtransacties naar dubieuze landen, kan een cliënt wel de bank uit worden gezet, maar mag die informatie niet worden gedeeld met andere banken”, zegt Hoekstra.

“Zo’n cliënt stapt gewoon een nieuwe bank binnen en het hele circus begint opnieuw. We vechten dus met de hand op de rug tegen dit soort criminaliteit en dat moet veranderen.”

VANDAAG