De voormalige governor van de Centrale Bank van Barbados, DeLisle Worrell, dringt er bij de Caribische landen op aan serieus na te denken over het gebruik van de Amerikaanse dollar als nationale valuta. In de juli-editie van Monthly Economic Newsletters, zei de econoom dat bij het vraagstuk van het vervangen van de nationale valuta door de Amerikaanse dollar, het altijd gaat over nationale soevereiniteit.
“De meeste mensen lijken te geloven dat soevereiniteit verloren is met het afscheid van de nationale valuta. Integendeel, het vervangen van binnenlandse valuta’s en deposito’s door Amerikaanse valuta en deposito’s geeft iedereen in het land een ruimere toegang tot goederen en diensten”, stelt Worrell.
“Met binnenlandse valuta kunt u alleen lokale goederen en diensten kopen. Met Amerikaanse dollars die je overal ter wereld kunt kopen, waar je ook maar de beste waar voor je geld kunt krijgen”, schreef Worrell, eraan toevoegend dat het feit van de kwestie is dat de Amerikaanse dollar soeverein is in internationale transacties.”
Hij zei zelfs China, de op een na grootste economie ter wereld, met 15 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) tot de 24 procent van de VS, accepteert betalingen in Amerikaanse dollars.
“Een Jamaicaan die reist naar Haïti, een Guyanees naar Suriname, een Dominicaan naar Guadeloupe, een Trinidadiaan naar Barbados, nemen allemaal dollars mee. Alle hotelprijzen en olie- en grondstoffenprijzen zijn genoteerd in Amerikaanse dollars”, schreef de oud-governor.
“Ironisch genoeg kan het hebben van een binnenlandse valuta in de digitale wereld van vandaag een land gevoeliger maken voor Amerikaanse sancties”, zei hij, stellend dat de sancties van Washington tegen Cuba en Iran effectief zijn omdat Cubanen en Iraniërs verdienen in een lokale valuta waarvan de waarde blijft dalen omdat de toegang van het land tot de Amerikaanse dollar beperkt is.