Catalonië lamgelegd door massaal protest, grimmige sfeer in Barcelona

Grimmige sfeer in Barcelona. Foto: EPA
Print Friendly, PDF & Email

Het openbare leven in Catalonië is vandaag platgelegd vanwege massale protesten tegen de veroordeling van negen separatistenleiders. De demonstranten liepen na een oproep van vakbonden in vijf colonnes vanuit verschillende steden over snelwegen naar de Catalaanse hoofdstad Barcelona.

Daar verzamelden ze zich, velen gedrapeerd in Catalaanse vlaggen, bij publieke gebouwen en toeristische trekpleisters zoals de Sagrada Familia. De Spaanse politie deelde mee dat er een half miljoen mensen in het centrum van de stad op de been waren.

Ook moesten op het vliegveld in het nabijgelegen El Prat 57 vluchten worden geannuleerd vanwege stakende betogers, sloten veel winkels en fabrieken hun deuren en lag het openbaar vervoer grotendeels plat.

In de middag verliepen de protesten vreedzaam. Tegen de avond werd de sfeer in Barcelona grimmiger. Op beelden van persbureaus is onder meer te zien hoe honderden gemaskerde demonstranten op een boulevard vuilnisbakken in brand steken en met stenen naar de Spaanse ME gooien.

Op sociale media circuleert een video van ordetroepen die een bewusteloze agent wegdragen.

De politie probeert met rubberen kogels en traangas de betogers uiteen te drijven. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben agenten daarbij “excessief geweld” gebruikt. De organisatie benadrukt dat de demonstraties voor het overgrote deel rustig verliepen.

De afgelopen dagen gingen ook al tienduizenden mensen de straat op in Catalonië, nadat maandag de separatistenleiders waren veroordeeld.

Gisteren liepen de protesten uit op rellen, waarbij tachtig gewonden vielen. De Spaanse interim-premier Sánchez waarschuwde vandaag dat relschoppers zwaar zullen worden gestraft. Sinds maandag arresteerde de politie 128 demonstranten. In totaal zijn er 207 agenten gewond geraakt.

Verder is vanwege de aanhoudende protesten de voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona volgende week uit voorzorg afgelast.

NOS

VANDAAG