Johnson stelt stemming brexit uit

Premier Johnson tijdens het debat in het Lagerhuis. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Het Britse Lagerhuis stemt vandaag niet over het brexitakkoord dat donderdag met de EU is overeengekomen. De reden is dat het Lagerhuis met 322 tegen 306 stemmen een amendement heeft aangenomen, het Letwin-amendement, waarin staat dat voor definitieve goedkeuring van het brexitakoord met de EU eerst alle bijkomende wetgeving moet zijn aangenomen.

Dat kan op zijn vroegst maandag. De regering zou daarna een voorlopige en niet-bindende stemming over het brexitakkoord willen houden.

De regeringsvertegenwoordiger in het Britse Lagerhuis, Jacob Rees-Mogg, zegt dat de regering dat van plan is. Speaker John Bercow zegt maandag te besluiten of de regering het akkoord die dag alsnog in stemming mag brengen.

Nu het akkoord vandaag niet is goedgekeurd is Johnson bij wet verplicht om de EU om uitstel van de brexit op 31 oktober te vragen, maar hij lijkt dat niet van plan. Johnson houdt vast aan die datum, zoals hij altijd heeft gezegd.

“Ik ga met de EU niet over uitstel onderhandelen en de wet verplicht me dat ook niet,” zei hij. “Ik zeg tegen onze Europese vrienden precies hetzelfde als wat ik als premier steeds heb gezegd: verder uitstel is slecht voor dit land, slecht voor de EU en slecht voor democratie.” Johnson hoopt dat het Lagerhuis het brexitakkoord alsnog “met een overweldigende meerderheid” accepteert.

Brussel
In Brussel komen morgenochtend de ambassadeurs van de EU-landen bijeen om over de ontstane situatie te overleggen.

Op het moment van de stemming stonden grote delen van het centrum van Londen vol met demonstranten. Honderdduizenden tegenstanders van de brexit zijn op de been om een nieuw referendum. Ze zwaaien met EU-vlaggen en dragen borden met de oproep om de brexit te stoppen.

Het is op basis van de peilingen overigens allerminst zeker dat een nieuw referendum zou leiden tot een ‘nee’ tegen de brexit. De Britten zijn er nog altijd diep verdeeld over.

NOS

VANDAAG