Britse premier Johnson vraagt met tegenzin, om uitstel van brexit

Boris Johnson in het Britse Lagerhuis. Foto: EPA
Print Friendly, PDF & Email

De Britse premier Johnson heeft ongeveer een uur voor het verstrijken van de deadline bij de EU een verzoek ingediend voor uitstel van de brexit, meldt EU-president Tusk.

De premier heeft de uitstelbrief niet persoonlijk ondertekend. Verder heeft hij een andere brief bijgevoegd, wel ondertekend, waarin hij zegt dat verder uitstel verlenen een vergissing zou zijn. Een derde brief is van de Britse vertegenwoordiger in Brussel die schrijft dat de regering verplicht was om om uitstel te vragen.

De scheidingsdatum is op dit moment nog altijd 31 oktober. Johnson wilde gisteren de deal die hij afgelopen week had gesloten met de EU door het Lagerhuis loodsen, maar daar kwam het Letwin-amendement tussen. Daardoor werd de regering verplicht om voor middernacht om uitstel te vragen.

In het amendement staat dat voor definitieve goedkeuring van het brexit-akkoord met de EU eerst alle bijkomende wetgeving moet zijn aangenomen. Dat kan op zijn vroegst maandag. De regering zou daarna een voorlopige en niet-bindende stemming over het brexit-akkoord willen houden.

Geen haast in Brussel
De 27 ambassadeurs van de overblijvende lidstaten komen bij elkaar om de brieven te bestuderen. “Ik verwacht dat ze geen haast zullen maken om die brieven te beantwoorden,” zegt EU-correspondent Sander van Hoorn. “Want die haast dat er iets voor middernacht moest gebeuren, gold alleen maar in het Verenigd Koninkrijk. Hier geldt 31 oktober als enige harde datum.”

Het maakt Brussel ook niet uit dat er onder de uitstelbrief geen handtekening staat, zegt Van Hoorn. “Zeker niet als ze er wat langer over doen om die brieven te beantwoorden. De ambassadeurs zullen misschien zeggen dat ze het aan hun bazen, de regeringsleiders, willen overlaten. Voor je het weet ben je weer een paar dagen verder en dan is er al zo veel gebeurd aan stemmingen over wetten in het Verenigd Koninkrijk dat een antwoord al niet eens meer nodig is.”

EU-president Tusk gaat hoe dan ook de Europese regeringsleiders raadplegen over het Britse verzoek. “Dat kan wel een paar dagen duren”, zo liet hij eerder weten. De lidstaten moeten unaniem instemmen met het verschuiven van de brexit.

NOS

VANDAAG