Boliviaanse president Morales ‘ongedeerd’ na noodlanding met helikopter

Tegenstanders van Morales hebben het resultaat van de presidentsverkiezingen als fraude bestempeld. Foto: EPA

Een helikopter die de president van Bolivia, Evo Morales, vervoerde, maakte maandag een noodlanding vanwege een mechanisch probleem, zei het leger. Niemand raakte gewond bij het incident, zei de luchtmacht, maar het incident zorgde voor spanningen in het land waar demonstranten zich na de betwiste herverkiezing gedurende twee weken hebben verzameld tegen de linkse president.

Het mechanische probleem ontstond toen de helikopter opsteeg vanuit een dorp in de Andes waar Morales een nieuwe weg in gebruik had genomen. Een video van het incident werd verspreid op sociale media. “Broeders, vandaag, na het in gebruik nemen van de weg in Colquiri, hadden we een incident met de helikopter dat goed zal worden onderzocht”, tweette Morales later.

De luchtmacht zei dat het de oorzaken van de fout onderzocht. De EC-145-helikopter “had een mechanische fout in de staartrotor tijdens het opstijgen, wat leidde tot een noodlanding”, zei de Boliviaanse luchtmacht in een verklaring.

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Hugo Moldiz noemde het helikopterincident in een Twitter-bericht ‘een criminele aanval’. Morales heeft zijn tegenstanders ervan beschuldigd een staatsgreep tegen hem te hebben gepland.

Vragen over stemmen tellen
De Venezolaanse president Nicolás Maduro, een trouwe bondgenoot van Morales, tweette: “diepe solidariteit en steun voor onze Indiaanse chef van het zuiden, die ongeschonden uit een vliegtuigongeluk is gekomen. De onsterfelijke geest van onze voorouders en bevrijders beschermt u. Een knuffel, broeder President!”

Minister van Buitenlandse Zaken Diego Pary veroordeelde wat hij zei dat een voortdurende staatsgreep in het land was in een toespraak tot een buitengewone zitting van de permanente raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington. “De selectieve agressie van burgers en de veiligheidstroepen, de oproep aan de strijdkrachten en de nationale politie om op te staan, en ten slotte de bedreigde oproep aan president Evo Morales om de regering binnen 48 uur te verlaten, zijn duidelijk bewijs dat er een staatsgreep op de weg die erop gericht is het democratische leven van Bolivia te doorbreken, wat leidt tot chaos en confrontatie tussen Bolivianen”, zei Pary.

Er heerst veel onrust in Bolivia sinds Morales werd uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezing op 20 oktober. Hiermee kan Morales aan zijn vierde termijn beginnen. Zijn tegenstanders hebben het verkiezingsresultaat als fraude bestempeld, onder vermelding van vermeende onregelmatigheden in het aantal stemmen.

De rivaal van Morales in de verkiezingsstrijd, Carlos Mesa, heeft opgeroepen tot een nieuwe stemming. Demonstranten blokkeerden maandag de wegen in de hoofdstad La Paz. Morales reageerde door zijn tegenstanders te beschuldigen van het zoeken naar bloedvergieten.

Minister van Binnenlandse Zaken Carlos Romero zei maandag dat de regering “absoluut vertrouwen” had in de strijdkrachten. Romero beweerde zondag dat “een gewelddadige confrontatie wordt voorbereid” voor maandagavond in de buurt van het presidentiële paleis in La Paz.

VANDAAG