Inheemse leiders zoeken Europese steun voor Amazonegebied

Braziliaanse leiders van inheemse gemeenschappen houden een bord vast tijdens een protest tegen de vernietiging van het Amazonewoud, buiten het hoofdkantoor van de Europese Commissie, in Brussel, België. Foto/ Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Een delegatie van inheemse leiders zei dinsdag dat ze Europese politieke steun wil zoeken tegen invallen door houthakkers en veeboeren in het Braziliaanse Amazonegebied en de vernietiging van regenwoud. Sonia Guajajara, een voormalige Braziliaanse vicepresidentskandidaat en een prominente stem in de inspanningen om de Amazone te beschermen, zei aan The Associated Press dat haar groep een tiental Europese landen zal bezoeken tijdens een 35-daagse tour. Veel Europese landen hebben geïnvesteerd in regenwoudbeschermingsprogramma’s.

Ze zei dat de delegatie politieke en religieuze leiders, bedrijven en activisten ontmoet. De groep wil dat de Europese Unie een geplande handelsovereenkomst schrapt in verschillende Zuid-Amerikaanse landen waarvan de inheemse leiders zeggen dat ze het Amazonegebied verder zouden opruimen.

Sonia Guajajara tijdens een interview in Lissabon. Foto: AP

De branden die werden gebruikt om het land in de Amazone schoon te maken, namen in juli en augustus sterk toe, wat internationaal alarm veroorzaakte over een regio die als cruciaal werd beschouwd voor het beperken van de klimaatverandering.

Velen hebben gewezen op het beleid van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die de bescherming van het milieu heeft verzwakt. Bolsonaro zei dat hij delen van de Amazone wil openstellen voor commerciële landbouw en mijnbouw.

In reactie op het internationale protest, plaatste Bolsonaro de strijdkrachten in de Amazone en voerde een verbod van 60 dagen in om het bos met branden te ruimen, waarvan natuurbeschermingsorganisaties zeiden dat het effect had, en het aantal branden daalde in september en oktober. De daling viel ook samen met de start van het Amazone-regenseizoen, dat meestal half september begint. Desondanks zijn de branden in sommige delen van het bos voortgezet, met tot nu toe minstens 1.000 branden, volgens gegevens van de Braziliaanse overheid.

‘Kapitalisme vermoordt ons’
Afzonderlijk op dinsdag protesteerde een groep inheemse bevolking buiten de Europese Raad in Brussel, België, tegen de branden in het Amazonegebied. De demonstranten hadden ook spandoeken, waaronder een met een foto van Paulo Paulino Guajajara, een inheemse bosverdediger die vrijdag door illegale houthakkers in een hinderlaag werd vermoord in de Braziliaanse staat Maranhao.

Een Braziliaanse leider van de inheemse gemeenschap houdt een bord vast tijdens een protest tegen de vernietiging van het Amazonewoud, buiten het hoofdkantoor van de Europese Commissie, in Brussel, België. Foto: Reuters

Celia Xakriaba, een Braziliaanse bosactivist en landverdediger uit de ecoregio van Cerrado, zei dat demonstranten de schade aan het licht brachten aan hun middelen van bestaan en aan een enorme strook ecosystemen in Brazilië en opriepen tot actie.

“De branden hebben een directe invloed omdat een brand die de Amazone verbrandt, in werkelijkheid veel meer schade aanricht aan de Cerrado (tropische savannegebied in Brazilië), 55 procent van het Braziliaanse grondgebied en veel meer verbrandt dan de Amazone territorium”, vertelde ze aan The Associated Press.

De activist voegde eraan toe dat “we hier om andere redenen hadden willen komen, maar wat ons hier helaas brengt is omdat het kapitalisme ons vermoordt”.

VANDAAG