Nederland versoepelt reisadvies: Europese vakantie niet meer afgeraden

Vertrekhal Schiphol. Foto: Schiphol
Print Friendly, PDF & Email

De Nederlandse regering versoepelt naar verwachting woensdag het reisadvies voor Europese landen. Nu geldt voor heel Europa nog code oranje: alleen noodzakelijke reizen. Dat gaat naar geel. Dat wil zeggen dat er nog wel risico’s zijn, maar dat reizen niet langer wordt afgeraden.

Het opheffen van de reisbeperkingen gaat in per 15 juni en geldt voor bijna alle landen in de EU; landen buiten de EU blijven voorlopig nog op oranje staan. Het Verenigd Koninkrijk valt volgens bronnen bij de Nederlandse regering niet onder de versoepeling, aangezien het zelf nog reisbeperkingen blijft hanteren.

In de EU is afgesproken reizen mogelijk te maken tussen landen met een vergelijkbaar epidemiologisch risico. Sommige landen houden nog wel vast aan quarantaine. Het is nog onduidelijk hoe Nederland omgaat met die eisen. Mogelijk worden aan inkomende reizigers uit strenge landen dezelfde eisen gesteld.

Het reisadvies van het Nederlandse ministerie Buitenlandse Zaken geldt als advies; het heeft op zichzelf geen juridische betekenis. Reisverzekeraars gebruiken het advies echter wel als leidraad. Bij code oranje en rood keren ze niet uit.

De Telegraaf

VANDAAG