UNICEF: Door coronacrisis dreigen 6,7 miljoen meer kinderen ondervoed te raken

Een jongen krijgt voedzame pap van zijn moeder in een gezondheidscentrum in San Pedro, in het zuidwesten van Ivoorkust. Foto: UNICEF/Frank de Jongh

Voordat de coronacrisis uitbrak waren 47 miljoen kinderen wereldwijd ondervoed. Als er geen actie ondernomen wordt, kan het aantal kinderen met ondervoeding toenemen tot 54 miljoen – het hoogst gemeten aantal dit millennium.

Het onderzoek
De coronacrisis heeft een grote impact op de levens van kinderen in lage- en middeninkomenslanden. Dit jaar nog, kunnen naar schatting 6,7 miljoen meer kinderen onder de 5 jaar ondervoed raken als gevolg van de pandemie. Dat zegt UNICEF op basis van onderzoek in The Lancet, een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift. Zo kunnen de gevolgen van de crisis schadelijker worden voor kinderen dan de ziekte zelf.

‘Het wordt steeds duidelijker op welke manier kinderen slachtoffer worden van deze crisis’, zegt Suzanna Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘Gezonde voeding is een kinderrecht en we moeten ervoor waken dat kinderen de onzichtbare slachtoffers worden van deze pandemie.’

Wat blijkt?
Het onderzoek toont aan dat de coronacrisis desastreuze gevolgen heeft voor kinderen wereldwijd, vooral in regio’s sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië. 80 Procent van de kinderen in die gebieden loopt het risico om slachtoffer te worden van de crisis. Ondervoeding kan leiden tot problemen in de groei en ontwikkeling, en in het uiterste geval tot vroegtijdig overlijden.

In deze gebieden:
– Sterft 1 op de 10 kinderen als gevolg van ondervoeding;
– Is er een afname van de voedselvoorziening;
– Is een deel van de kinderen sinds de corona uitbraak sterk vermagerd, wat ze extra vatbaar maakt voor infectieziektes.

Dit kan leiden tot 10,000 extra kinderen die overlijden per maand.

Hoe komt dat?
Er zijn verschillende redenen waarom de impact van corona op ondervoeding zo groot is. Zo leven bijvoorbeeld meer gezinnen in armoede en is er een verslechterde toegang tot zorg. Ook is het moeilijker om aan gezonde voeding te komen, omdat de productie, het transport en de verkoop van vers en betaalbaar voedsel lastiger wordt.

En nu?
Deskundigen waarschuwen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Als het zo doorgaat kunnen nog veel meer kinderen en moeders in de problemen komen.

Samen met onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Food and Agriculture Organization (FAO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de internationale gemeenschap, roept UNICEF op zich te blijven inzetten om de toegang tot gezonde voeding voor kinderen in lage- en middeninkomenslanden te garanderen.

UNICEF

VANDAAG