Weer forse stijging coronagevallen in Nederland; in week tijd met ruim 40 procent opgelopen naar 19.326

Weer forse stijging coronagevallen in Nederland. Foto: Pro Shots

In Nederland zijn in een week tijd 19.326 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is 43 procent meer dan vorige week (13.471). Vanwege het oplopende aantal besmettingen en vollopende ziekenhuizen kondigde de Nederlandse regering maandag een reeks landelijke maatregelen aan.

Het aantal positieve tests afgelopen week is ruim vijf keer meer dan de meldingen in de laatste week van augustus (3.588), meldt het gezondheidsinstituut RIVM. In totaal lieten de afgelopen week 206.670 mensen zich testen, dat is 14.415 meer dan vorige week (192.255).

Niet alleen het absolute aantal nieuwe positieve testen gaat omhoog, maar ook het percentage mensen dat in de teststraat positief test is de afgelopen week gestegen van 6,1 naar 7,4 procent.

“De laatste weken zien we in vrijwel alle regio’s een snelle toename van het aantal meldingen bij de gemeentelijke gezondheidsdiensten en van het percentage mensen met een positieve testuitslag in de teststraten”, aldus het RIVM.

Meer mensen opgenomen in ziekenhuis
In de ziekenhuizen werden over dezelfde periode 244 mensen opgenomen vanwege COVID-19. Vorige week waren dat er nog 152.

Deze dinsdag zouden 33 coronapatiënten zijn opgenomen in ziekenhuizen. Het aantal ic-opnames bleef ongewijzigd op 142 staan. In totaal zijn nu 693 ziekenhuisbedden bezet door COVID-19-patiënten.

102 bevestigde COVID-19-patiënten zijn de afgelopen zeven dagen als overleden gemeld, aldus het RIVM. Vorige week waren dat er 33. Voor zover bekend zijn er 51 patiënten ook afgelopen week daadwerkelijk overleden.

Het reproductiegetal is van 1,33 licht gedaald naar 1,27. Dat betekent dat 100 besmette mensen gemiddeld 127 anderen besmetten.

Virus verspreidt zich snelst onder jongeren
“Het grootste aantal mensen met een positieve testuitslag per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 20-29 jaar”, schrijft het RIVM.

Maar in alle leeftijdsgroepen vanaf 10 jaar is een “sterke stijging” te zien van het aantal positieve tests, aldus het instituut.

Niet iedereen laat zich testen
De door het RIVM gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld, benadrukt het instituut.

Ook is het aantal mensen dat met het COVID-19-virus is besmet in Nederland waarschijnlijk hoger dan de cijfers van het instituut laten zien, omdat niet iedereen zich laat testen.

NU.nl
Bewerkt door: Redactie

VANDAAG