Arrestatiebevel voor afgetreden Boliviaanse president Morales ingetrokken

Evo Morales. Foto: EPA

Een Boliviaanse rechter heeft maandag het arrestatiebevel voor de afgetreden president Evo Morales ingetrokken. Het bevel werd in december uitgevaardigd omdat de president werd beschuldigd van opruiing en terrorisme. Morales is nog niet vrij van vervolging.

Het strafrechtelijke onderzoek tegen Morales loopt nog steeds, maar de ex-president loopt nu niet het gevaar om bij terugkeer naar zijn thuisland in de gevangenis te belanden. Wel willen autoriteiten de ex-president dagvaarden, zodat hij zich voor een rechter kan komen verdedigen tegen de aanklacht tegen hem.

Morales trad eind november af na wekenlange protesten tegen hem. Betogers beschuldigden de toenmalige president van verkiezingsfraude. Hij zou de uitslagen van de presidentsverkiezingen hebben aangepast om een tweede stemronde te voorkomen.

De Bolivaanse interim-regering ziet Morales als de verantwoordelijke voor de chaos die in het land ontstond toen hij aftrad.

Morales leefde een jaar lang in ballingschap. Kort na zijn aftreden vluchtte hij naar Argentinië en later naar Venezuela. Het is nog onduidelijk of en wanneer hij terugkeert naar Bolivia.

NU.nl

VANDAAG