Breaking: CNN en AP roepen Joe Biden uit tot winnaar verkiezingen VS

Joe Biden. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Volgens persbureau AP en nieuwszender CNN heeft Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. CNN heeft de staat Pennsylvania toegekend aan de Democraat, die daarmee de grens van 270 benodigde kiesmannen zou hebben bereikt.

Het verschil tussen Biden en president Donald Trump in Pennsylvania zou ruim 34.000 stemmen zijn, een fractie meer dan 0,5 procentpunt. En dat zou betekenen dat er geen hertelling komt in de staat. Als Biden inderdaad de verkiezingen wint is het voor het eerst sinds 1992 dat de zittende president niet wordt herkozen.

President Trump stelt in een verklaring dat "deze verkiezingen nog lang niet voorbij zijn" en dat Biden "ten onrechte poseert als winnaar". Hij kondigt aan dat zijn team maandag naar de rechter stapt om nieuwe zaken aan te spannen.

Doordat een groot deel van de Amerikanen vanwege de coronapandemie per post heeft gestemd duurde het veel langer dan gebruikelijk voor de verkiezingsuitslag duidelijk werd. Het tellen van poststemmen kost veel tijd en kan in sommige staten nog dagen duren.

Het is nog onduidelijk of president Trump de verkiezingsuitslag zal accepteren. Hij claimde ook vandaag weer dat hij de verkiezingen heeft gewonnen en beweert herhaaldelijk - zonder dat daarvoor bewijs bestaat - dat er wordt gefraudeerd, met name met de poststemmen. In meerdere staten is het campagneteam van Trump naar de rechter gestapt om het tellen stop te laten zetten. In de staat Wisconsin wordt gevraagd om een hertelling.

Joe Biden is al bijna een halve eeuw actief in de Amerikaanse politiek. Hij werd in 1972 verkozen tot senator voor Delaware, een functie die hij bekleedde tot hij in 2009 als vicepresident naast president Barack Obama aantrad. Binnen de Democratische Partij staat hij bekend als moderate, een gematigd politicus.

NOS

VANDAAG