Pro-Trumpdemonstranten in Washington tegen bekrachtiging winst Biden

Demonstranten bij het Washington Monument, niet ver van het Witte Huis. Foto: AFP

In de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. spreekt president Donald Trump tienduizenden mensen toe tijdens een grote pro-Trump-demonstratie. Deelnemers willen massaal de straat op gaan, voor een mars naar het Capitool, waar het Congres later vandaag de verkiezingswinst van aankomend president Biden bekrachtigt. Dat is de laatste officiële stap voordat Joe Biden op 20 januari kan worden beëdigd als president.

De burgemeester van Washington, Muriel Bowser, heeft de aanwezigheid van de Nationale Garde opgeschroefd in aanloop naar het protest, voor het geval het uit de hand loopt en de politie hulp nodig heeft. Het gemeentebestuur heeft betogers opgeroepen om geen vuurwapens mee te nemen naar de demonstratie.

Pence
Inwoners van Washington wordt gevraagd om niet de confrontatie op te zoeken met “mensen die willen vechten”. Burgemeester Bowser waarschuwt dat ze het niet zal accepteren dat demonstranten aanzetten tot geweld, inwoners intimideren of vernielingen aanrichten in de hoofdstad.

President Trump heeft vanochtend via Twitter zijn vicepresident, Mike Pence, opgeroepen een stokje te steken voor de bekrachtiging van de verkiezingsuitslag. Pence zou volgens Trump de kiesmannen moeten afwijzen van staten waar volgens hem stemfraude is gepleegd. “Doe het Mike, nu is de tijd voor extreme moed!”, schrijft Trump.

Bij de Amerikaanse verkiezingen krijgt de winnende partij in een staat alle kiesmannen die zijn toebedeeld aan een staat. Volgens de wet moeten met deze verkiezingsuitslag 306 kiesmannen voor Biden stemmen en 232 voor Trump.

De bekrachtiging van de verkiezingsuitslag is normaal gesproken een formaliteit en de rol van de vicepresident is gewoonlijk ceremonieel. Persbureau AP meldt dat Pence zich daar terdege van bewust is en dat hij de president ook heeft verteld dat hij niet eigenhandig de verkiezingsuitslag voor Trump kan keren.

Naar verwachting zal hij er wel voor zorgen dat de bezwaren in de Senaat gehoord worden. Amerikaanse media houden er rekening mee dat dat dagen zal duren.

In aanloop naar de protestactie van vandaag sprak Trump op een campagnebijeenkomst in Georgia over de rol die hij voor Pence ziet. “Ik hoop dat Pence het gedaan krijgt voor ons, moet ik zeggen. Als het hem niet lukt vind ik hem natuurlijk niet meer zo aardig”, zei Trump.

Om 15.00 uur Surinaamse tijd begint Pence met de ceremonie in het Amerikaanse Congres.

NOS

VANDAAG