President Trump verlaat Washington; wenst Biden succes toe

President Donald Trump, zijn echtgenote en zijn gezin verlaten Washington, DC voor de laatste keer met Air Force One. Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump is vanochtend vertrokken uit de hoofdstad Washington DC. Het is de eerste keer in meer dan een eeuw dat een zittend president niet aanwezig is bij de inhuldiging van zijn opvolger.

Trump en zijn echtgenote Melania verlieten het Witte Huis voor de laatste keer rond 10.00 uur (Surinaamse tijd). Ze vlogen in de presidentiële helikopter Marine One naar een afscheidsplechtigheid op de vliegbasis Andrews in de staat Maryland.

Trump en zijn echtgenote Melania verlaten het Witte Huis met de presidentiële helikopter Marine One. Foto: AP

Trump werd op de luchtmachtbasis van Maryland verwelkomd met luide muziek. Onder meer zijn kinderen stonden hem op te wachten.

De scheidend president sprak voor vertrek naar zijn thuisstaat Florida zijn aanhang toe. “We houden van jullie”, gaf Trump mee in zijn toespraak. “Dit zijn vier ongelooflijke jaren geweest. Ik wil mijn familie en medewerkers bedanken. Mensen begrijpen niet hoe hard deze familie gewerkt heeft. En dat deden we voor jullie. We hebben veel verwezenlijkt. Melania was zo populair bij het volk.”

Trump haalde ook enkele verwezenlijkingen aan, zoals “de grootste belastingdaling in de geschiedenis van het land”. Hij zei niet te hopen dat de belastingen opnieuw omhooggaan. “Ik had jullie hiervoor op voorhand verwittigd”, zei de president.

“De vaccins mogen gerust een mirakel genoemd worden. We hebben ze in negen maanden ontwikkeld. Geen negen jaar. In de komende maanden zullen de cijfers hierdoor enorm verbeteren.”

De president verwees tot slot ook even naar zijn opvolger. “Ik wens de nieuwe regering veel succes. Dat zal lukken ook, wij hebben de basis gelegd om er iets spectaculairs van te maken. We houden van jullie. We zullen terugkomen, in een of andere vorm.”

Vanaf Joint Base Andrews vertrekt de familie Trump met Air Force One naar Palm Beach in Florida, waar Trump naar zijn resort Mar-a-Lago gaat.

VANDAAG