Haïtiaanse regering neemt ontslag, nieuwe premier benoemd

Juvenil Moise. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

De Haïtiaanse president Juvenil Moise maakte woensdag bekend dat de regering zijn ontslag had ingediend. “Het ontslag van de regering dat ik heb aanvaard, zal het mogelijk maken om het schrijnende probleem van de onveiligheid aan te pakken en de besprekingen voort te zetten met als doel de consensus te bereiken die nodig is voor de politieke en institutionele stabiliteit van ons land. Minister Claude Joseph is benoemd tot premier.

De nieuwe premier is de minister van Buitenlandse Zaken van de afgetreden regering. Hij vervangt Joseph Guth, die ook het hoofd is van de Hoge Raad van de Nationale Politie, die in dertien maanden aan het roer van de regering niet in staat is geweest om de escalatie van de onveiligheid te stoppen.

Maandenlang verkeerde Haïti in een ernstige institutionele crisis. Het land lijdt met name onder ontvoeringen door bendes die de facto straffeloos zijn. Zondag zijn tien mensen ontvoerd waaronder zeven religieuzen – vijf Haïtianen en twee Fransen – in de buurt van Port-au-Prince.

Zwaar omstreden president
Moïse, het onderwerp van felle tegenstand van de oppositie en een groot deel van de Haïtiaanse bevolking, die om zijn vertrek roept, is zijn zesde premier die in vier jaar tijd is benoemd. Als hij denkt dat zijn termijn voor de oppositie en een deel van het maatschappelijk middenveld op 7 februari 2022 afloopt, loopt hij af op 7 februari 2021. Het geschil is te wijten aan het feit dat Moss werd gekozen nadat de stemming was geannuleerd.

Het land stortte in 2020 dieper in de crisis. De president regeert bij decreet, wat het wantrouwen jegens hem heeft vergroot. In deze precaire context besloot Moise om in juni een constitutioneel referendum te organiseren, dat de oppositie als een vermomming aan de kaak stelde.

AFP

VANDAAG