Braziliaanse president belooft einde aan illegale houtkap in Amazone voor 2030

Ontbossing in het Amazonegebied. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Er komt tegen 2030 een einde aan de illegale ontbossing in het Amazonegebied in Brazilië. Dat heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro donderdag in een brief beloofd aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden.

De rechts-populistische leider zei dat dit doel alleen kan worden bereikt met “aanzienlijke middelen” en dat hij hoopt te kunnen rekenen op “alle mogelijke steun” van de internationale gemeenschap en het bedrijfsleven.

“Wij willen nogmaals onze ondubbelzinnige steun betuigen aan de inspanningen van u en onze toezegging geven om alle illegale ontbossing in Brazilië tegen 2030 uit te roeien”, schreef de Braziliaanse president. Bolsonaro zal op 22 en 23 april deelnemen aan een virtuele klimaattop onder leiding van Biden, samen met veertig andere staatshoofden en regeringsleiders.

Brazilië had via ondertekening van het klimaatakkoord van Parijs in 2015 al toegezegd illegale ontbossing tegen 2030 een halt toe te roepen. Maar of het land die belofte wel zou kunnen nakomen, werd ernstig in twijfel getrokken na het aan de macht komen in januari 2019 van Jair Bolsonaro. Hij is voorstander van mijnbouw en landbouwexploitatie in natuurreservaten en inheemse gebieden.

Tijdens Bolsonaro’s ambtstermijn zijn ontbossing en bosbranden in het Amazonegebied alleen maar toegenomen. Tussen augustus 2019 en juli 2020, zo blijkt uit satellietgegevens, is de ontbossing met 9,5 procent toegenomen ten opzichte van de 12 maanden daarvoor, met een ontbost areaal zo groot als Jamaica. In 2019 noemde hij die beelden nog gefabriceerde leugens.

NU.nl

VANDAAG