Singh zit al 37 jaar vast in VS: ‘Alstublieft, haal mij terug naar Nederland’

Jaitsen Singh. Foto: RTL NIeuws
Print Friendly, PDF & Email

Al 37 jaar zit hij vast in een Amerikaanse gevangenis: Jaitsen Singh. Daarmee is de hij de langst vastzittende Nederlander in het buitenland. Vandaag spande hij een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. “Alstublieft, haal mij na 37 jaar terug naar Nederland. Het is het enige wat ik wil.”

In 1986 werd Singh veroordeeld voor de dubbele moord op zijn vrouw en stiefdochter. Die werden in hun huis in het Amerikaanse Ontario dood gevonden. Singh kreeg 56 jaar celstraf, omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor de dubbele moord. Hij heeft zijn betrokkenheid bij de moorden altijd ontkend.

‘Laat mij overlijden tussen familie’
Na 37 jaar vast te zitten in een gevangenis in Californië eist de 76-jarige Singh overplaatsing naar Nederland. Vanuit de gevangenis sprak hij een boodschap in. “In godsnaam, laat mij komen te overlijden tussen mijn familieleden”, smeekte hij.

De landsadvocaat betoogde in de rechtbank in Den Haag dat de in Suriname geboren Singh onvoldoende binding heeft met Nederland en daarmee niet aan de vereisten voldoet: “Singh is op leeftijd en heeft een broze gezondheid. Hij wenst de rest van zijn leven in de buurt van zijn familieleden te zijn. Maar dit humanitaire aspect kan geen argument zijn voor een verzoek tot overplaatsing.”

‘Ik ben Nederlands’
Singh zou vier jaar in Nederland hebben gewoond en dertien jaar in de Verenigde Staten. Volgens zijn advocaten heeft Singh een Nederlands paspoort en maakte Suriname bovendien deel uit van het Nederlandse Koninkrijk.

Zelf zei Singh daarover in zijn audioboodschap: “Ik ben Nederlands van geboorte. Ik heb altijd Nederlands gesproken, ik denk zelfs in het Nederlands, al heb ik tegenwoordig wel moeite met praten, want om me heen hoor ik alleen Engels.”

Singh richt zich tot minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. “Singh hoopt dat minister Dekker hem ziet als een mens van vlees en bloed. Hij voelt zich al jarenlang in de steek gelaten en zegt: ‘juist nu moet Nederland voor me opkomen'”, zegt zijn advocaat. De uitspraak is op 17 mei.

RTL Nieuws

VANDAAG