Nieuwe premier Haïti belooft nieuwe verkiezingen en stabiliteit

De nieuwe premier van Haïti Ariel Henry tijdens zijn inauguratie dinsdag in de hoofdstad Port-au-Prince. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Ariel Henry is dinsdag officieel aangesteld als nieuwe premier van Haïti. Bij zijn aantreden beloofde Henry dat hij de orde in het land na de moord op president Jovenel Moïse zal herstellen en dat hij nieuwe verkiezingen zal uitschrijven.

Voorafgaand aan zijn openingsrede hield Henry een minuut stilte om de vermoorde president te herdenken. "Het is tijd voor eenheid en stabiliteit", zei hij.

De nieuwe premier beloofde omstandigheden te creëren die het voor zoveel mogelijk inwoners van Haïti mogelijk moet maken om te stemmen tijdens nieuwe verkiezingen. Vooralsnog staan die voor september gepland.

Moïse werd twee weken geleden gedood bij een aanval op zijn huis waarbij volgens de Haïtiaanse autoriteiten minstens 28 mensen betrokken waren, van wie velen Colombiaanse huurlingen die waren ingeschakeld via een in Florida gevestigd beveiligingsbedrijf.

Diverse verdachten van de moord op de president werkten eerder als informant voor Amerikaanse veiligheidsdiensten, hebben Amerikaanse media eerder gemeld. De antidrugsdienst DEA heeft toegegeven dat een van de gearresteerden voorheen in dienst was.

Na de dood van president Moïse nam Claude Joseph in eerste instantie de macht over als interim-premier. Hij stapte eerder deze week al weer op, omdat Moïse de 71-jarige Henry twee dagen voor zijn dood al als premier had benoemd. Henry was echter nog niet ingezworen toen Moïse werd vermoord. In de nieuwe regering zal Joseph de functie van minister van Buitenlandse Zaken bekleden.

NU.nl

VANDAAG