Demonstranten eisen het vertrek van Bolsonaro

Een demonstrant houdt een spandoek vast met de tekst 'Out Bolsonaro! Beschuldiging nu!' tijdens een demonstratie in Rio de Janeiro op 24 juli. Foto: Ricardo Moraes/Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Demonstranten zijn in heel Brazilië opnieuw de straat opgegaan om te eisen dat de extreemrechtse president Jair Bolsonaro aftreedt vanwege de manier waarop zijn regering de COVID-pandemie aanpakt en vanwege recente beschuldigingen van corruptie.

Demonstranten marcheerden zaterdag in Rio de Janeiro en verschillende andere steden in het hele land in de laatste uiting van publieke woede en frustratie die Brazilië de afgelopen weken trof.

“Ze protesteren tegen het bagatelliseren van de pandemie door de regering, het afwijzen van maatregelen op het gebied van gezondheid door de president, de langzame uitrol van vaccins, die de afgelopen weken is toegenomen”, meldde correspondent Monica Yanakiew van Al Jazeera vanuit Rio.

"Maar toch was Brazilië een land dat deze problemen niet had mogen hebben, omdat het een land is dat meestal is voorbereid op massale vaccinatie."

De organisatoren van de protesten zeiden dat acties gepland waren op 500 locaties in Brazilië en daarbuiten, meldde de krant Folha de S Paulo. De demonstranten klaagden over het laat gestarte vaccinatieprogramma in Brazilië en de hoge werkloosheid, en eisten meer noodhulp voor arme mensen die worstelen met de pandemie.

"Ik ben hier omdat het tijd is om te reageren op de genocidale regering die we hebben, die ons land heeft overgenomen", zei Marcos Kirst, een demonstrant in São Paulo.

"Het is heel belangrijk dat iedereen die zich beledigd of onderdrukt voelt door deze regering de straat op gaat, want we moeten vechten voor de terugkeer naar de democratie", vertelde Laise de Oliveira, een 65-jarige maatschappelijk werker, aan het Franse persbureau AFP.

Bolsonaro, een coronavirus-scepticus die herhaaldelijk de ernst van COVID-19 heeft gebagatelliseerd, heeft maandenlang oproepen afgewezen om beperkingen op het gebied van de volksgezondheid op te leggen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, dat volgens gegevens van de Johns Hopkins University meer dan 548.000 mensen in heel Brazilië heeft gedood. Dat is na de Verenigde Staten het hoogste dodental ter wereld.

Een demonstrant houdt een spandoek vast met de tekst 'Vaccine' en 'Impeachment' tijdens een demonstratie tegen Bolsonaro in Rio de Janeiro. Foto: Ricardo Moraes/Reuters

Schandalen
Een Braziliaanse senaatscommissie startte in april een onderzoek naar de manier waarop de regering met de crisis omging, terwijl Bolsonaro zijn populariteit zag dalen door een reeks schandalen. Een recente peiling toonde aan dat een meerderheid van de Brazilianen een poging om hem af te zetten zou steunen.

De extreemrechtse leider staat onder politieke druk nadat er vragen opdoken over vermeende onregelmatigheden in het inkoopproces van coronavirusvaccins van zijn regering, evenals beschuldigingen van corruptie in het verleden. Bolsonaro ontkent de beschuldigingen.

Ondertussen, terwijl het aantal sterfgevallen door het coronavirus begint af te nemen en lokale beperkingen op sommige plaatsen worden teruggedraaid, hebben experts zich afgevraagd of de inentingsinspanning van Brazilië voldoende kracht kan krijgen om de verspreiding van meer besmettelijke varianten van het coronavirus af te wenden.

VANDAAG